Történelmi tévedés kiigazítása

2021. augusztus 26.
Louis Raphaël Sako káld pátriárka, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előadója, közleményben reagált a káld katolikus egyház szinódusának döntésére, hogy az 1830-tól használt Babiloni Káld Patriarkátus elnevezést Káld Patriarkátusra változtatták.

Louis Raphaël Sako káld pátriárka közleményében kifejtette, hogy a babiloni birodalom ősi fővárosára való utalás a patriarkátus nevében történelmi tévedés, amely csak zűrzavart okoz.

A patriarkátus hivatalos jegyzéke leszögezi, hogy Babilon soha nem volt püspöki vagy patriarkális szék, ma pedig egy iraki muszlim város.

„A mi egyházunk történelmi neve a káld egyház, nem pedig babiloni káld egyház, tehát logikus, hogy a patriarkátus elnevezése csak a káld jelzőt tartalmazza” – olvasható a közleményben, amely a döntést vitatókra utalva megállapítja, hogy „hiányos ismeretekkel rendelkeznek”.

Az új elnevezést támogatja a 2015-ben alapított világi társulat, a Káld Nemzetközi Liga is, amely a káldok ügyeit képviseli a civil társadalomban. A liga szerint az új elnevezés sokkal koherensebb.

Az asszír-káld katolikus egyház történelmileg Irak legnépesebb keresztény közössége. A káld elnevezés a 17. századi Rómában terjedt el, megkülönböztetésképpen a keleti szír egyháztól, mely továbbra is elkülönült Rómától. A káldok az évszázadok során megőrizték önazonosságukat, saját nyelvüket, liturgiájukat és kultúrájukat. Irakon kívül jelen vannak ma Iránban is négy egyházkerülettel, továbbá Szíriában, Libanonban és Törökországban, az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában is. A káld katolikus hívek száma szerte a világon mintegy egymillió.

Louis Raphaël Sako káld pátriárka tanúságtételét szeptember 7-én hallgathatjuk meg az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson a Hungexpón. Regisztráció: ITT

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír