Tündöklő diadalút a Dunán

2019. május 02.
Ilyen volt az 1938-as kongresszus hajókörmenete

Az 1938-as Eucharisztikus Kongresszus egyik legemlékezetesebb eseménye az Oltáriszentséget kísérő dunai hajókörmenet volt. A világsajtó hónapokon át emlegette a látványos budapesti diadalutat, amelyen az Oltáriszentség végighaladt.

A tömeg megszállt minden olyan pontot, ahonnan ráláthatott a Duna-partra, az utcák pedig tele voltak egyesületek és zarándokok csoportjaival. A városban öt óra után – a kijelölt útvonalak kivételével – csaknem teljesen megállt a forgalom. A Bazilikától indult el a baldachinnal fedett Oltáriszentség a kikötő felé, miután Eugenio Pacelli bíboros, pápai legátus fél nyolckor a szokott szertartással átvette.

A körmenet végén a Szent István hajóra szálltak fel, ahol a legátus díszes és kivilágított emelvényre helyezte az Oltáriszentséget. Ezt követően a Duna két partján és a felsorakozó kilenc hajón több ezer lámpa gyulladt ki, amelyek teljesen kirajzolták a hajók körvonalait. A hajók kivilágításával egyidőben a Gellért-hegy mögül ötféle fénysugár szóródott az égre. Három sugár fehér, két sugár pedig világoskék fényű volt. A part mentén díszsorfalat álló háromezer levente kezében pedig fáklyák gyúltak ki. Ekkor már fényárban úszott a Királyi Palota, a Citadella, a Koronázó Főtemplom, a Halászbástya és a Szent Anna templom. A Duna-parti házak ablakaiból gyertyák, mécsesek és villanylámpák világították be az éjszakát.

Az első hajó hatalmas kivilágított körmeneti keresztet vitt, tőle jobbra és balra két csavargőzös úszott, amiken egy-egy hatalmas gyertya állt. Ezeket követte a Leányfalu személyszállító hajó, aminek orrán ötven harsonás állt hagyományos, népi magyar öltözetben. A József főherceg hajó hátsó részén 40 kispap állt – a kezükben levő füstölőkből illatos tömjénfüst szállt az Oltáriszentség felé. A Gellért-hegyről magasba repülő rakéta jelezte, hogy az Oltáriszentséget vivő hajó, a Szent István gőzös is elindult. A rakétalövésre kigyulladtak a Lánchíd és az Erzsébet híd pillérein a neonfényből készült, hatalmas kongresszusi jelvények, és messzire kirajzolódott a kehely is a szentostyával. A hajókörmenetet egy csavargőzös zárta, amin – csakúgy, mint az élgőzösön – óriási kivilágított kereszt ragyogott.

Amikor az első hajó az Eötvös téri kikötőhöz ért, a hajósor megállt a Duna közepén, megszólaltak a hajókürtök, és a Gellért-hegyről ismét rakéták repültek fel. Ekkor Pacelli bíboros felemelkedett, és a négy égtáj felé fordulva szentségi áldást adott. A Duna két partján levő több ezer ember térdre borulva és énekelve fogadta az áldást.

Visszaúton a Gellért-hegyen elkezdődött a tűzijáték, aminek a végén a Citadellánál 50 méter magas kereszt gyulladt ki bengáli fényből, vörösre festve az eget. A teljes szertartás éjfél után fejeződött be.

Az 1938-as kongresszus hajókörmenetéről korabeli filmhíradó is készült, ami a következőképpen örökítette meg a látványos eseményt:

Filmhíradók 1938

Fotó: Fortepan

NEK Titkárság