Új kezdet a testvériség jegyében

2021. március 11.
Csodaként élte meg Louis Raphael Sako bíboros, a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus meghívott előadója a Szentatya iraki látogatását. A káld katolikus pátriárka végigkísérte Ferenc pápát útja során.

Noha nehéz azonnal felmérni egy-egy apostoli látogatás hosszútávú hozadékát, az iraki káld katolikus egyház vezetője minden elővigyázatosságot mellőzve máris „csodának” hirdette ki Ferenc pápa hétvégi iraki látogatását.

"Először a várakozás, majd a pápa jelenléte hozott csodát" - mondta Louis Raphael Sako bíboros, a NEK meghívott előadója. A káld katolikus pátriárka vasárnap adott interjút az újságíróknak Karakosban Ferenc pápára várva, aki a moszuli állomása után érkezett az Iszlám Állam által elpusztított városba.

Az iraki bíboros végigkísérte a Szentatya háromnapos apostoli útját Irakban, amely gond nélkül zajlott a biztonsági és járványügyi aggodalmak ellenére.

A 84 éves pápa több mint 1400 km-t tett meg Irak belsejében, miközben nagy lelki támogatást nyújtott az ország jelentősen megfogyatkozott keresztény közösségének és a más vallású irakiaknak egyaránt.

Sako bíboros a Vatikáni Rádiónak elmondta: „Ferenc pápa iraki látogatása hatalmas hatással lesz hazánkra.” Hozzáfűzte azt is: (…) „A helyzet már most megváltozott: mindenki rólunk beszél, az iraki és a közel-keleti keresztények történetéről (...) egészen más hangnemben, amely a keresztények iránti tiszteletből fakad, maradásra és bizalomra bátorítják őket” – mondta.

Sako hozzátette, hogy e történelmi látogatásnak az öröme egész Irakban érezhető, a keresztények, a muszlimok és más vallású emberek körében is.

"Nemcsak vigaszt és reményt, de a testvériség üzenetét is elhozta közénk. Mindenkit megindított.” (…) A gondolkodásmód máris változásnak indult a mások iránti tisztelet, az erőszak és a fundamentalizmus felszámolásának jegyében.”

Hozzátette: „Az iraki emberek természetüknél fogva józanok, de a határainkon túlról érkező fundamentalizmus befolyásolja őket. Biztos vagyok benne, hogy vissza fognak találni a jó természetükhöz.”

Ferenc pápa apostoli látogatásának utolsó miséjét március 7-én Erbilben, a 28 ezer férőhelyes Franso Hariri stadionban mutatta be mintegy 10 ezer hívő jelenlétében.

A Szentatya búcsúzóul így szólt a tömegnek:

(…) Irak mindig velem marad a szívemben! Kérlek mindannyiótokat, kedves fivéreim és nővéreim, hogy egymással összefogva dolgozzatok a béke és jólét jövőjéért, amely senkit sem enged lemaradni, és senkit sem különböztet meg hátrányosan. Biztosítalak benneteket, imádkozom e szeretett országért! Különösen is imádkozom, hogy a különféle vallási közösségek tagjai – együtt minden jóakaratú férfival és nővel – együttműködjenek testvériségi és szolidaritási kapcsolatok létrehozásában a jó és a béke szolgálatában.

Forrás: cuxnow, arabnews

Fordította: Tóth Franciska