A világban működő szelíd erő

2021. szeptember 20.
83 országból érkeztek zarándokok a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra – derült ki az eseményt értékelő sajtótájékoztatón.

A szervezők 19 ezer széket és 10 kilométernyi kordont helyeztek el az egyes események helyszínein. Hatszáz újságíró és fotóriporter tudósította a magyar fővárosban zajló találkozó történéseit. Zsuffa Tünde, a kongresszus sajtófőnöke elárulta azt is, hogy az egyhetes eseményen 2500 önkéntes – köztük 600 cserkész – teljesített 75 ezer órányi szolgálatot. A legidősebb önkéntes 82 éves volt, az ő szülei az 1938-as eucharisztikus kongresszuson ismerkedtek meg. Az önkéntesek átlagéletkora 33 év volt.

Teltházas programok

A tájékoztatón kiderült azt is, több mint 5 ezer négyzetméternyi épített színpad és lelátó várta az érdeklődőket. A világesemény szinte minden programja teltházas volt: a Forráspont Ifjúsági esten 13 ezer fiatal vett részt. A közösségek szentségimádásán nem fértek be a hívek a Szent István-bazilikába. A Hungexpón zajló előadások szintén naponta több, mint ötezer érdeklődőt vonzottak. A világeseményen félszáz szinkron- és jeltolmács segítette a megértést és az akadálymentes kommunikációt. A sajtófőnök köszönetet mondott a szervezésben és lebonyolításban közreműködő szerveknek és szervezeteknek, az államnak, a kormányzatnak és a fővárosnak is.

„Nem mi csináltuk”

A szeptember 5-12. között Budapesten zajló Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust Erdő Péter bíboros, prímás úgy értékelte, hogy rengeteg alkotás marad velünk a világesemény után. Kiemelte a lovári misét, a Budapest misét, amelynek felvételével a héten megajándékozza Ferenc pápát is, amikor személyesen köszöni meg neki a budapesti látogatását.
Irodalmi alkotások, ötvösművek születtek a kongresszus tiszteletére. A bíboros elmondta, számos a világeseményhez kapcsolódó kezdeményezést, tapasztalatot kell újból megélhetővé tenni az egyének és a közösségek számára is. Ezek között említette a családi napot, a szentségimádás sokféle plébánián kialakult gyakorlatát. A főpásztor hozzáfűzte, folytatódik a plébániák pandémia előtt elkezdett megújulási mozgalma is. Továbbá, - jegyezte meg - megvan az a 19 ezer szék, amelyet a kongresszus során használtak, szükség lesz ezekre más egyházi rendezvényeken. A világesemény legfontosabb tapasztalata mégis az a bíboros szerint, hogy „nem mi csináltuk”. „Rengeteg ember fáradozott érte, mégsem emberi munka eredménye volt.” Hozzátette: ez volt a kongresszus célja, hogy „megérezzük a világban működő Isten ellenállhatatlan, szelíd erejét”.

Ez a szelídség köszönt vissza a körmeneten a Kossuth térről a Hősök tere felé tartó háromszázezres tömegben és a pápai misén is. Szelídség és derű jellemezte ezeket az eseményeket. Erdő Péter elárulta, hogy Ferenc pápával a repülőtér felé az autóban beszélgettek a budapesti élményekről, ennek során a Szentatya elárulta, hogy nagyon örült annak a szeretetteljes, derűs fogadtatásnak, amelyben itt része volt.

Megtisztulás

Az Oltáriszentség egy locsolóautóként tolta el az eucharisztikus körmenet során mindazt a gyűlöletet, vért, haragot, ami az évszázadokon át felhalmozódott az utcákon – így élte át Lackfi János író, költő, műfordító a kongresszus egyik legmeghittebb eseményét a Kossuth tér és a Hősök tere közötti körmenetet. Köszönetet mondott a bizalomért, hogy a világesemény hírnöke lehetett.

A hit összeszőtte az embereket

A vidék is nagy lelkesedéssel készült a fővárosban zajlott eseményre – a Szeged-Csanádi Egyházmegye készületeiről Serfőző Levente beszélt. Az oktatási püspöki helynök, szemináriumi prefektus úgy fogalmazott: a kongresszus szeptember 5-én lett megnyitva, de négy éve kezdődött el, amikor szerte az országban elkezdődött a készület. Hozzátette, a fővároson kívül, 2140 településről érkezett regisztráció a kongresszusi részvételre. „A hitünk egybe szőtte a fővárost a vidékkel, a Kárpát-medencével és az egész világgal” – mondta Serfőző Levente. Számos olyan kezdeményezést ismertetett, amely a kongresszus előkészületeként született meg, de azt a világesemény után is folytatják majd, ilyen például: a Face to Face fiataloknak szervezett imaest, az évenkénti májusi egyházmegyei találkozók Óföldeákon. Szegeden tavaly ilyenkor, a kongresszus eredeti időpontjában 168 órás éjjel-nappali szentségimádást tartottak és egy szeptember végéig látogatható kiállítással emlékeztek meg az 1938-as hármas szentév egyházmegyei eseményeiről.

A NEK gyümölcse

Zsuffa Tünde beszélt a NEK gyümölcséről is, egy olyan kezdeményezésről, amely a világesemény után is a rendező ország közösségének szolgálatában marad. A Fülöp-szigeteken Cebuban egy ötezer férőhelyes árvaházat építettek. Hazánkban létrejött egy segítő hálózat. A bizdramagad.hu oldalon miden élethelyzet jellemző problémáira, így párválasztásra, függőségre, a gyermeknevelés nehézségeire, házassági krízisre, magányra, demenciára kínálnak segítséget az egyház által ajánlott szakemberek.

Továbbá elhangzott az is, hogy létrejött egy honlap- https://monddeliec2020.com/ -, amelyen gyűjtik a zarándokok fotós és szöveges élménybeszámolóját a kongresszusról.