Podcast - ami NEKed szól

A NEK Podcast harminchetedik adása

A budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz országos szeretetvendégség kapcsolódik, melynek szervezését a katolikus világesemény Karitatív Bizottsága vállalta. "Szeretnénk, hogy Isten ingyenes szeretete elérjen a rászorulókhoz is, és ők is részesüljenek közös ünneplésünk örömében." Hajós Mária Ágnes ferences szegénygondozó nővérrel, a bizottság egyik tagjával beszélget Gőbel Ágoston.

Hallgassátok meg!

 • 1. NEK Podcast
  Mi a lelkipásztorok legfőbb felelőssége napjainkban a fiatalok kapcsán? Mitől vált hitelessé Carlo Acutis? Miért övezi ilyen óriási népszerűség? Vannak-e kapaszkodási pontjai, keretei, iránymutatói a mai fiatal generációnak? Mennyire könnyű papként, lelkipásztorként megszólítani a fiatalokat és megtartani őket egy biztonságos értékrendben? Mohos Gábor püspök és Fábry Kornél beszélgetnek a NEK Podcast első adásában.
 • 2. NEK Podcast
  Vendégünk ezúttal dr. Fodor Réka missziós orvos volt, akivel életről-halálról beszélgettünk mindenszentek ünnepének közeledtével. Miért és hogyan ünneplik Nigériában egy temetés kapcsán is az (örök)életet? Hogyan viszonyulnak egy közösség tagjai a halálhoz egy olyan országban, ahol a magas csecsemőhalandóság miatt egy hétig nevet sem adnak az újszülöttnek? Kiderül, miért és hogyan kapcsolódott össze a magyar és a nigériai Onitsha keresztény közössége annak érdekében, hogy emberek ezrei menekülhessenek meg az éhhaláltól.
 • 3. NEK Podcast
  A NEK Podcast harmadik vendége Erdő Péter bíboros volt. Megtudhatjuk, miért nevezte vértanúknak a nizzai terrortámadás áldozatait, szerinte mi adhat reményt a járványhelyzetben és mit szól ahhoz, hogy az Egyház aktívan használja a legújabb kommunikációs csatornákat? Ezen kívül megtudhatjuk, hogyan tölti a szabadidejét, mi az, ami ki tudja kapcsolni és milyen könyveket szeret? Erdő Péter bíboros beszélgetőtársa Gyarmati Orsolya.
 • 4. NEK Podcast
  A NEK Podcast negyedik adásának vendégei Balog Márta nővér, a Nyolc Boldogság Közösség tagja és az Afrikai Rendtartomány elöljárója, valamint Kuzmányi István, a Magyar Kurír főszerkesztője voltak. Az adta a beszélgetés apropóját, hogy a Magyar Kurír katolikus hírportál arra kérte olvasóit, Szent Márton napján imáikkal és adományaikkal segítsék az afrikai éhezőket. Balog Márta nővér számtalan felemelő és megrendítő élményt őriz Afrikáról, az ottani emberekről, közösségekről. Kuzmányi István és Balog Márta nővér beszélgetőtársa Gyarmati Orsolya és Gőbel Ágoston volt.
 • 5. NEK Podcast
  A NEK Podcast ötödik adásának telefonos vendége Mohos Gábor püspök volt, akinél három hete diagnosztizáltak koronavírusos megbetegedést. A NEK Titkárság vezetője arról beszélt Gyarmati Orsolyának, hogy ő személyesen hogyan éli meg ezt az időszakot és miért tanácsolja mindenkinek, hogy legyen elővigyázatos és fegyelmezett.
 • 6. NEK Podcast
  A hatodik NEK podcast vendége Szabó Csaba a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója volt, akivel 1956 őszének eseményei kapcsán az egyház szerepéről, a szerzetesrendek feloszlatásának következményeiről és a korabeli kispapok helyzetéről beszélgetett Gyarmati Orsolya és Gőbel Ágoston.
  1. rész
  2. rész
 • 7. NEK Podcast
  Kenyér és bor. A lelkipásztor és a borász. A hetedik NEK podcast vendége volt Lóczi Tamás, Sátoraljaújhely plébánosa, az Egri Főegyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának elnöke és Demeter Endre borász. Hogyan lehet megismertetni az egészen kis gyermekekkel az Eucharisztiát? Megbecsüljük-e alapvető értékeinket? Mitől olyan páratlan a tokaji borvidék? Ezekről és még sok más érdekes kérdésről beszélgetett a vendégekkel Gyarmati Orsolya és Gőbel Ágoston.
 • 8. NEK Podcast
  A nyolcadik NEK Podcast vendége Pindroch Csaba színművész volt, akivel Gyarmati Orsolya beszélgetett színészet és hit kapcsolatáról, valamint arról, hogyan éli meg az adventet és hogyan várja a karácsonyt a Pindroch család.
 • 9. NEK Podcast
  A kilencedik NEK Podcast vendége Martos Levente Balázs, a Központi Papnevelő Intézet rektora volt. Gyarmati Orsolya és Gőbel Ágoston többek között arról kérdezték, milyen felelősséget jelent egy 1802 óta működő intézmény vezetése, illetve hogyan teltek a karantén - cseppet sem eseménytelen - napjai a kispapok számára.
 • 10. NEK Podcast
  A NEK Podcast karácsonyi adásának vendége Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke volt, akivel Gyarmati Orsolya és Gőbel Ágoston beszélgettek. Szóba került a gyermekkori karácsonyok élménye, az advent és a karácsony jelentősége, a járvány okozta kihívás és persze az Eucharisztikus Kongresszusra való készület is.
 • 11. NEK Podcast
  A tizenegyedik NEK Podcast vendége Kubik Anna színművész volt, akivel Gyarmati Orsolya beszélgetett a 2020-as év felemelő és nehéz pillanatairól, a színház szerepéről a járvány idején, az online próbák kihívásairól és meghatározó színésztanárokról.
 • 12. NEK Podcast
  A tizenkettedik NEK Podcast vendégei Zsuffa Tünde író, a NEK sajtófőnöke és Lackfi János költő, műfordító voltak. A beszélgetés során szóba került a magyar kultúra napjának jelentősége, az irodalom és a hit kapcsolata, valamint a tanúságtétel fontossága is. A vendégeket Gyarmati Orsolya és Gőbel Ágoston kérdezték.
 • 13. NEK Podcast
  A tizenharmadik NEK Podcast vendégei Varga Gabriella lapkiadó-főszerkesztő és Marosán Csaba a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze voltak. Csaba telefonon kapcsolódott be a beszélgetésbe, melynek során a határon túli magyar irodalom megtartó erejéről, az istenes versek és egyáltalán a költészet divatba hozásáról és az eucharisztikus kongresszus előkészületeiről esett szó. A vendégeket Gyarmati Orsolya és Gőbel Ágoston kérdezték.
 • 14. NEK Podcast
  A NEK Podcast vendége ezúttal Béres Klára kommunikációs igazgató, a Béres Alapítvány elnöke volt. A beszélgetés során többek között arról esett szó, hogy számos dologért hajlamosak vagyunk másokat okolni, pedig mi magunk is sokat tehetnénk, hogy az életünk jobb, harmonikusabb legyen. A járványhelyzet ráirányította figyelmünket a testi mellett a lelki egészségre is, jó néhányan tesznek fel alapvető kérdéseket, amelyekre a keresztényeknek vannak válaszaik. Béres Klárát Gyarmati Orsolya és Gőbel Ágoston kérdezték.
 • 15. NEK Podcast
  A NEK Podcast vendégei Böjte Csaba ferences testvér és Csender Levente József Attila-díjas író voltak. A beszélgetés fókuszában közös alkotásuk, a Füveskönyv állt, mely örömhöz segítő, bátorító, Isten-központú gondolatokat tartalmaz. Az írók így vallanak könyvükről: "Elmélkedések a ma emberéről, örök érvényű és friss gondolatok, gyakorlati tanácsok arról, hogy milyennek kellene lennünk, hogy boldogabbak legyünk, és mit kellene cselekednünk, hogy ez a világ jobb és élhetőbb legyen." A vendégeket Gyarmati Orsolya és Gőbel Ágoston kérdezték.
 • 16. NEK Podcast
  Te beszólnál egy papnak? Osztie Zoltán atya beszélt a NEK Podcastban arról, hogyan lehet megszólítani és megtartani a fiatalokat egy olyan időszakban, amelyben ötévente kerül sor nemzedékváltásra. A podcast során telefonon meglepetésvendég is csatlakozott a beszélgetéshez: Zoltán atya tanítványa, Lóczi Tamás, sátoraljaújhelyi plébános. A vendégeket Gyarmati Orsolya kérdezte.
 • 17. NEK Podcast
  A legújabb NEK Podcastban Gyarmati Orsolya vendége Dragonits Márta, az Ars Sacra alapítvány elnöke, belsőépítész volt. A beszélgetés során többek között az is szóba került, hogy a művészet képes hidat építeni emberek és vallások között, ami rendkívül fontos egy olyan korban, amikor sokan fordulnak el az egyháztól. Dragonits Márta kiemelte, hogy elengedhetetlen ismerni szakrális örökségünket, mert ez erősíti meg magyar identitásunkat.
 • 18. NEK Podcast
  A legújabb NEK Podcastban Gyarmati Orsolya vendége Perényi Szilvia, a NEK önkéntes programjának vezetője volt. A beszélgetés során szóba került az Eucharisztikus Kongresszus szervezésének állása, sok személyes önkéntes élmény és az is, mennyire van jelen a mindennapi életünkben az önkéntes munka.
 • 19. NEK Podcast
  A legújabb NEK Podcastban Gyarmati Orsolya vendége Juhász Imre újfehértói plébános volt.
  Az újfehértói katolikus templomban kis szökőkút csobog, ráirányítva a figyelmet a Kongresszus jelmondatára: "Minden forrásom belőled fakad."
  Imre atya nagyon komolyan készül híveivel a szeptemberi találkozóra. A beszélgetés során szóba került, mivel lehet megszólítani ma az embereket (nem csupán a katolikusokat), milyen kihívásokkal néz szembe egy plébános, hogyan lehet közösséget építeni és megtartani nehéz időszakokban és milyen volt Boldog Carlo Acutis szarkofágja mellett imádkozni.
 • 20. NEK Podcast
  A NEK Podcast nagyheti adásában Gyarmati Orsolya vendége Varga László kaposvári megyéspüspök volt. A beszélgetés során szóba került László atya személyes hivatásának története, hogyan tudott válaszolni Isten hívó szavára egyházellenes közegben. A test és lélek kapcsolatáról Varga László azt mondta, még ha nem is vagyunk tudatában, a kettő akkor is összefügg, egyik egészsége nem lehet meg a másiké nélkül.
 • 21. NEK Podcast
  A NEK Podcast húsvét utáni adásában Gyarmati Orsolya és Gőbel Ágoston vendége Versegi Beáta Mária, a Nyolc Boldogság közösség tagja, antropológus, szupervizor, coach, a NEK oktatási referense volt. A mostani helyzetben sokan kiéghetünk lelkileg. Krízisben vagyunk. Mi erre a megoldás? Többek között erről, valamint egy, a cigánypasztoráció kapcsán született, különleges programról esett szó a beszélgetés során.
 • 22. NEK Podcast
  A NEK Podcast legújabb adásában Gyarmati Orsolya és Gőbel Ágoston vendége Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas énekes, előadóművész, tanár, érdemes művész volt. A beszélgetés során szóba kerültek megrendítő istenélmények, a művészet és a kultúra lélekemelő jellege és az is, hogy mibe kapaszkodhatunk a fájdalmak, nehézségek közepette a járványhelyzetben. Dévai Nagy Kamilla egy verset és egy dalt is hozott a podcast hallgatóinak, amit szintén meg lehet hallgatni a linkre kattintva!
 • 23. NEK Podcast
  A NEK Podcast legújabb adásában Gőbel Ágoston vendége Németh Norbert atya, a római székhelyű Pápai Magyar Intézet (PMI) rektora volt. A beszélgetés során szóba került, hogyan készül a PMI az Eucharisztikus Kongresszusra, illetve a napokban megjelent Hit, tudomány, társadalom című kötet, melybe Norbert atya is írt tanulmányt, továbbá az olaszországi és római járványhelyzet lelki tanulságai.
 • 24. NEK Podcast
  Nem akármilyen ügyek mellé áll Sena Dagadu, aki az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyik hazai hírnöke lett. Erről és még sok érdekes kérdésről beszélgetett az Irie Maffia énekesnőjével Gyarmati Orsolya és Gőbel Ágoston a NEK Podcast legújabb adásában.
 • 25. NEK Podcast
  Gyarmati Orsolya vendége a NEK Podcast legutóbbi adásában Szalóki Ági énekes-dalszerző volt, aki kisfia születéséről, a zene, az éneklés öröméről és arról is beszélt, hogy az istenkeresésben minden ember egyesülhet.
 • 26. NEK Podcast
  Gőbel Ágoston vendége a NEK Podcast legutóbbi adásában Serfőző Levente atya volt, aki egy frissen nyílt, izgalmas szegedi kiállításról, az 1938-as Eucharisztikus Kongresszus utóéletéről, és a szeptemberi világesemény előkészületeiről is beszélt.
 • 27. NEK Podcast
  A NEK Podcast legutóbbi adásának vendégei Varjas Adrienn gyógypedagógus és Fábry Kornél atya, a NEK főtitkára voltak. Közeledik a június 5-i Úrnapi világméretű szentségimádás. Ennek kapcsán magáról a szentségimádásról és az Eucharisztikus Kongresszus lelki előkészületéről is beszélgetett Gőbel Ágoston két vendégével. Érdemes meghallgatni!
 • 28. NEK Podcast
  A NEK Podcast legutóbbi adásának vendégei Tobisch Borbála és Nyuli Gábor, a Cor et Lumen Christi közösség magyarországi felelősei voltak, akikkel Gőbel Ágoston beszélgetett a szentségimádás erejéről, Damien Stayne közösségalapító és NEK előadó missziójáról, valamint a gyógyító szeretet fontosságáról.
 • 29. NEK Podcast
  A NEK Podcast legutóbbi adásának vendége Baricz Gergő volt, akivel Gyarmati Orsolya beszélgetett az idén először megrendezendő, kizárólag székely színészekkel előadott István a király produkcióról, amiben Gergő alakítja majd Koppány szerepét. Szóba került még a könnyűzene és a hit találkozása is.
 • 30. NEK Podcast
  Czinke Máté énekes, a The Sign zenekar frontembere. Egyike annak a három fiatal énekesnek, akik a 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus himnuszát éneklik. Milyen kihívást jelentett ez a feladat? Miért fontos, hogy a fiatalok is ott legyenek a szeptemberi katolikus világeseményen? Többek között ezekről a kérdésekről is beszélgetett Gőbel Ágoston Czinke Mátéval.
 • 31. NEK Podcast
  A NEK Podcast legutóbbi adásának vendége Nagy Boglárka volt. Újrahangszerelt formában, fiatal énekesek előadásában hallhatjuk az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus himnuszát. Nagy Bogi is egyike annak a három fiatal énekesnek, akiket kiválasztottak erre a különleges feladatra. Czinke Máté után most vele beszélget Gőbel Ágoston arról, mit jelentett személyes és szakmai életében ez a kihívás.
 • 32. NEK Podcast
  Meddig lehet jelentkezni az Eucharisztikus Kongresszusra? Mik a legfontosabb aktualitások a regisztrációval kapcsolatban? Hány embert várnak a szabadtéri szentmisékre? A NEK Titkárság regisztrációs és mobilitási vezetőjével, Gábor Miklóssal beszélgetett Gyarmati Orsolya és Gőbel Ágoston a NEK Podcast legújabb adásában.
 • 33. NEK Podcast
  A magyar cukrászok is bekapcsolódtak a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeibe! A katolikus világesemény tiszteletére a Magyar Cukrász Ipartestület pályázatot hirdetett a Kongresszus süteményének megalkotására. A nyertes sütemény alkotója: Karl Zsolt cukrászmester. Őt és a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnökét, Erdélyi Balázst kérdezte Gőbel Ágoston a legújabb podcast során.
 • 34. NEK Podcast
  A zene valódi hidat képez ember és ember között. Származástól függetlenül hirdeti az ember történelmi, szellemi, lelki identitását. Nemzetközileg ismert és elismert magyar zenészeket, énekeseket hallhatunk szeptember 1-jén, 19.30-tól a Szent István-bazilikában, ahol a világon elsőként hallhatjuk a „Le Devleske” - lovári nyelvű misét. Két közreműködővel beszélgetett Gyarmati Orsolya és Gőbel Ágoston a NEK Podcast legutóbbi adásában. Farkas Rózsa, Liszt- és Artisjus-díjjal elismert cimbalomművész és Kecskés Mónika karnagy, a Belvárosi Ferences Templom egyházzenei igazgatója mondták el gondolataikat a különleges világpremier kapcsán.
 • 35. NEK Podcast
  A lovári szentmise állandó részeit, amelyeket a nép is énekel, most hiteles zenei megfogalmazásban hallhatjuk egy különleges kompozíció formájában, élőben, a világon elsőként, liturgikus keretek között. Remek énekesek, nagyszerű kórus, nemzetközileg is ismert zenészek és egy kiváló karmester közreműködésével csendülnek fel a mise dallamai szeptember elsején 19.30-kor a Szent István-bazilikában. A különleges eseményről Gőbel Ágoston beszélgetett Lakatos György hegedűművésszel és Ertüngealp Alpaslan karmesterrel.
 • 36. NEK Podcast
  Különleges sétára hívunk benneteket a NEK Podcast legújabb adásában! Vezetőink Süllei László pápai káplán, érseki általános helynök és Skublics Mária múzeumpedagógus. Egy új kötet kapcsán invitálnak minket a Szent István-bazilika, az esztergomi Nagyboldogasszony és Szent Adalbert-bazilika és a Mátyás-templom bejárására, ahogy abban még korábban nem lehetett részünk! Érdemes velünk tartani!
 • 37. NEK Podcast

A podcast alapvetően olyan, mint egy rendszeresen jelentkező rádióműsor, amelynek adásait, epizódjait, akkor hallgathatod meg, amikor akarod az interneten. Tarts velünk utazás, mosogatás, pihenés közben!

Annak érdekében, hogy podcastunk a lehető legkevesebb adatot használjon el mobilnetedből, javasoljuk, hogy a hanganyagot WiFi-vel töltsétek le/hallgassátok először.