75 ország nemzeti küldöttei érkeznek Budapestre a NEK jegyében

2019. április 25.
A magyar fővárosban tart tanácskozást a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsa

Találkozóra gyűlnek össze a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsának tagjai és nemzeti küldöttei május 8. és 11. között Budapesten.

A 75 országból érkező résztvevők megismerik a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) programját és bejárják a katolikus világesemény várható helyszíneit. Az esemény kezdetén köszöntőt mond Áder János köztársasági elnök, Erdő Péter bíboros és Veres András az MKPK elnöke.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságát még XIII. Leó pápa alapította 1881-ben. Célja „mindig jobban megismertetni és megszerettetni az Oltáriszentséget, mely középpontja az Egyház életének”. Ennek érdekében előmozdítja a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok szervezését és az Eucharisztia tiszteletének terjesztését.

Május 8-án este misével veszi kezdetét a program a Mátyás-templomban, másnap a köszöntők után Fábry Kornél főtitkár mutatja be a kongresszus várható programját és friss információkkal szolgál az előkészületekkel kapcsolatban. Ezt követően a kongresszust bevezető teológiai szimpóziumról (2020. szeptember 10-12.) és a kongresszus néhány hete megjelent alapdokumentumáról beszél majd Dolhai Lajos a NEK Teológiai Bizottságának elnöke. A Pápai Tanács részéről Vittore Boccardi titkár tart előadást, majd a találkozó résztvevői meglátogatják a NEK főbb helyszíneit (Hungexpo, Hősök tere, Szent István Bazilika, Kossuth tér), majd fogadáson vesznek részt a Parlament épületében.

Május 10-én délelőtt a kongresszust szervező titkárság bemutatja a regisztráció menetét és a szállástípusokat (szállodák, vallási intézmények, családok, iskolák stb.). Ezt követően Piero Marini, a Pápai Tanács elnöke tart előadást. A délután folyamán a résztvevők az Esztergomi Bazilikában vesznek részt szentmisén, melyet Erdő Péter bíboros celebrál majd. A program május 11-én szentmisével zárul.


NEK Titkárság