About you, about Jézus

2019. október 03.
Ökuman, avagy más felekezetű barátaink gondolatai Eucharisztiáról, NEK-ről, közösségről (I. rész)

Ahogyan ízlések és pofonok is különbözők, úgy bármi más, például egy reklám megítélése is lehet eltérő. Ha az ember néz tévét, használja az internetet, márpedig ez Magyarországon is sokmillió embert jelent, akkor biztosan szembejött már vele a szlogen: About you!

A reklámügynökség úgy építette fel a kampányát, hogy egy ideig fogalmunk se legyen róla, mi fog rólunk szólni, vagyis mire értik, hogy About you. És valóban, ebben a szakaszában bennem is elültette a reklám az érdeklődés magvát. Aztán ez a mag szárba szökkent, és kiderült, hogy egy online divatáruházról van szó. Ami, ha úgy vesszük, szólhat „about me”, vagyis rólam, hiszen mint a legtöbb ember a Földön, úgy én is hordok ruhákat.

A sokat sulykolt dolgoknak van egy olyan tulajdonsága, hogy akkor és úgy bukkanhatnak elő az emberben, amikor és ahogyan nem számít rá. Például egy templomban, a Jézust ábrázoló képet nézve - ahogyan ez velem is megtörtént. Egy pillanat alatt megvalósult a tőlem Jézus felé, s a Jézustól felém egyaránt működő „about you”. Divatos fordulattal élve: működött köztünk a kémia.

Megéltem, átéreztem és újra tudatosítottam magamban azt a katartikus eseményt, amikor Jézus az én bűneimet is megváltotta a golgotai kereszten. Mert mi szólhatna megrendítőbb erővel rólam, rólad, nekem, neked, mint hogy „úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda, hogy aki hisz benne, az el ne vesszen, hanem örökké éljen.”

És mi szólhatna erősebben, jobban Jézusról, mint az az esemény, ahol az általa megváltottak, te, én, mi, így együtt összejövünk jövőre Budapesten, hogy vele találkozzunk. Ez róla fog szólni, és rólunk fog szólni. Mert Jézussal találkozni nem jelképes dolog, sokkal több annál, mint felírni a nevét egy táblára, köré gyűlni, aztán csinálni egy csoportos szelfit. Jézussal együtt lenni maga az élő hit, a boldogságnak, a teljes életnek a forrása.

Jézus a múltban támadt fel, de a jelenben van mellettünk, hogy olyan jövőért dolgozhassunk vele, amelyben Istené az ország, a hatalom és a dicsőség.A cikk szerzője egy evangélikus presbiter