Ars Sacra Fesztivál a NEK hetében

2021. augusztus 16.
Sebestyén Márta, Kaláka, Agócs Gergely, Bogányi Gergely, Berecz András, Snétberger Ferenc, Boros Misi – néhány név azok közül, akik fellépnek az Ars Sacra Fesztiválon. Böngészd át a hihetetlenül gazdag programkínálatot és légy részese az eseményeknek!

Gazdag programkínálattal készülnek az Ars Sacra Fesztivál szervezői a szeptember 4-12. között zajló rendezvénysorozatra. A fesztivál kiemelt helyszíne a Szent István-bazilika előtt lévő szabadtéri színpad, ahol beszélgetések, koncertek lesznek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából.

Kalandozás a hit és a szakralitás világába

„Fesztiválunk programjai – olvasható a másfél évtizedes múltra visszatekintő rendezvény honlapján - a hit és szakralitás különleges világába kalauzolják vendégeinket. Hiszünk abban, hogy a kultúra és művészet erőforrás az életünkben, melynek segítségével kapcsolatba léphetünk benső világunkkal és személyes, emberi értékeinkkel. Ezek a találkozások felbecsülhetetlen pillanatok, így egyedi módon továbbra is minden programunkat ingyen kínáljuk.”

Irány a Szent István tér! Mono-operától a népzenéig

2021-ben a fesztivál kiemelt helyszíne a Szent István-bazilika előtti szabadtéri színpad lesz, ahol egész héten színes zenei programokat, beszélgetéseket hallhatunk a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából. Valamennyi művészetkedvelő megtalálja a kínálatban a számára kedves zenei műfajt, hiszen a mono-operától, a népzenén át a jazzig számos koncert közül válogathatunk.

Meghívott vendégeink között szerepel: Sebestyén Márta, a Kaláka Együttes, a 4Akkord Show Kórus, Petrás Mária, Agócs Gergely. A művészi események mellett a Magyar Hungarikum Bizottság, valamint a Szent István Társulat beszélgetéseibe is bekapcsolódhatunk.

Ökumenikus ünnep a NEK köszöntésére

Budapest szívében rátaláltunk egy nagy virtuális keresztre, mely négy keresztény egyház egy-egy jelentős templomát köti össze. Csodáját ökumenikus eseménnyel szeretnénk hirdetni, egy koncertsorozattal, mely a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus közös köszöntésére készül. Fassang László világhírű orgonaművész a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban, Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész a Deák téri Evangélikus Templomban, a Szent Efrém Férfikar a Liszt-díjas Bubnó Tamás művészeti vezetésével a Kálvin téri Református Templomban, a Központi Református Kórus a Budapesti Istenszülő Oltalma Görögkatolikus Templomban lép fel.

Margitsziget: Fókuszban a családok

2021-re Ferenc pápa meghirdette Szent József és a családok évét, így az idei Ars Sacra Fesztiválon is hangsúlyos szerepet kapnak a családi programok. Szeptember 11-én a Margitszigeti Víztoronynál egész napos családi programokkal jelentkezünk: rajzkiállítással, meditatív táncokkal, de megismerkedhetünk a magyarországi szent kutak őrzőivel is. A nap fénypontja a Szent István, Rex Hungarorum című zenés bábdarab bemutatása lesz, amely a gyermekeket elvarázsolva mesél első magyar királyunk fiatal életének fontos állomásairól.

Fantasztikus előadók, lélekemelő koncertek

Természetesen idén sem maradnak el a különleges és lélekemelő zenei programok, kiállítások, irodalmi estek, séták. Velünk tart Snétberger Ferenc, Klukon Edit és Ránki Dezső, valamint olyan ifjú tehetségek, mint Boros Misi vagy Devich Gergely. Berecz András ének-és mesemondó esttel, a MAGnificat Együttes Dolhai Attilával zenés imaesttel várja a vendégeket.

Pilinszky 100.

Pilinszky János születésének 100. évfordulóján kiemelt figyelmet szentelünk a költő életművének. Szeptember 9-én a Petőfi Irodalmi Múzeum udvarán Juhász Anna irodalmár beszélget meghívott vendégeivel, Háy Jánossal, Pindroch Csabával és Harcsa Veronikával.

Kötetlen programok a szerzetesekkel

Az idei évben szép számmal szerepelnek szerzetesi programok is az Ars Sacra Fesztiválon. Szeptember 4-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban bemutatásra kerül Tolvaly Ferenc dokumentumfilmje Szent Ignác útja – Camino Ignaciano címmel. Szeptember 7-én a Dominikánus udvarban gyertyafényes vesperáson, szeptember 8-án a Háló Közösségi és Kulturális központban kötetlen találkozással várnak minket szerzetesek.

Ars Sacra szerte az országban

Vidéki helyszíneink közül ebben az évben kiemelkedik Eger, ahol szeptember 6. és 12. között az Eszterházy Károly Egyetemen a legváltozatosabb programok részesei lehetünk borkóstolóval, toronymászással, érdekes előadásokkal és kiállításokkal. Jelentős vidéki alkalom lesz „Ti adjatok neki enni.” címmel Bukta Norbert kiállítása, amely Szolnokon az egykori Zsinagóga épületében ünnepélyes összművészeti produkció és beszélgetés keretében nyílik meg. Piros angyalaink azonban feltűnnek még Balatonalmádiban, ahol többek között Balázs János zongoraművész ad koncertet, Győrben, Pécsett, Gödöllőn, Veszprémben és számos kisebb településen egyaránt.

Részletes programajánló: ITT

Forrás: Ars Sacra Fesztivál

Fotó archív: az Ars Sacra tavalyi megnyitó ünnepsége