Virtuális híd a Fülöp-szigetekről

2021. augusztus 16.
Fülöp-szigetek fővárosában, Manilában, a Szent Kereszt-templomban rendezik meg szeptember 11-én az országos, „virtuális” eucharisztikus kongresszust a helyi püspöki konferencia szervezésében.

Az időpont nem véletlen, ugyanis az ázsiai város „virtuális hídként” kapcsolatot kíván teremteni a Budapesten szeptember 5. és 12. között zajló 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal.

Miguel Garcia atya, a Fülöp-szigeteki főpásztorok Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusokkal foglalkozó állandó bizottságának ügyvezető titkára elmagyarázta, hogy az eredeti tervek szerint mintegy ötszáz Fülöp-szigeteki küldött vett volna részt a budapesti eseményen, azonban a Covid19-járvány miatt törölni kellett a programot.

Ezért létesítenek online kapcsolatot a magyar fővárossal, ahol azonban személyesen jelen lesz a bizottság elnöke, José Palma cebui érsek.

Emlékezetes, hogy az utolsó, 51. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust éppen a Fülöp-szigeteki Cebuban tartották 2016-ban, több mint tizenkétezer küldött jelenlétében; a magyar delegációt Erdő Péter bíboros vezette.

A január 31-én, vasárnap bemutatott ünnepélyes záró szentmisén (Statio Orbis) több mint egymillió hívő vett részt Cebuban.

A szentmise végén Ferenc pápa videoüzenetében jelentette be, hogy a következő kongresszus helyszíne Budapest lesz.

A koronavírus-járvány vészhelyzete miatt egy évvel el kellett halasztani a budapesti eseményt, amelynek záró szentmiséjét szeptember 12-én Ferenc pápa mutatja be a Hősök terén.

Forrás: Magyar Kurír, Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News