Az egész emberiség üdvössége

2021. szeptember 06.
Joseph-Marie Ndi-Okalla, Mbalmayo püspöke bemutatta a hallgatóságnak az Eucharisztia ünneplésének afrikai sajátosságait. Kihangsúlyozta, az Eucharisztiában, mint a tökéletes szeretet szentségében hiszünk, amely az egész emberiség üdvössége.

Joseph-Marie Ndi-Okalla kameruni püspök fakultációjában Szent István magyar király földjéről beszélt és méltatta Erdő Péter bíboros, prímás hitét, radikális egyházi elkötelezettségét valamint azt, hogy elkötelezett őrzője az ezeréves keresztény örökségnek.

A kameruni püspök bemutatta a hallgatóságnak az Eucharisztia ünneplésének afrikai sajátosságait. Kihangsúlyozta, hogy az Eucharisztiában, mint a tökéletes szeretet szentségében hiszünk, amely az egész emberiség üdvössége. Beszélt arról is, hogy amikor azt a kérdést vizsgálják meg, hogy üdvözíti-e és ha igen hogyan az afrikaiakat Jézus, akkor fontos megérteni, hogy Afrikában milyen körülmények között - kitaszítottként, nélkülözésben - élnek sokan a mindennapokban. Ezek a körülmények tömeges kivándorlást indítanak el, mivel veszélyben az emberi méltóságuk, hiányzik “az élet kenyere és az élethez szükséges kenyér.” Nagyobb figyelem irányul arra, ami az Eucharisztia ünnepléséből közvetlenül fakad a társadalmi-karitatív elköteleződés és a tanúságtétel: “Ti adjatok nekik enni!” „Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre!”

A püspök mesélt és gazdagon illusztrálta képekkel a keresztény nép liturgikus részvételét, amelyben jelen vannak a hiedelmek, a törzsi hagyományok: beavatási rituálék, táncok, mozdulatok. A szentmisékben nagy szerepet kap a zene, a tánc az ütő- és húros hangszerek. Ugyanakkor nem arról van szó, hogy az afrikai egyháznak különálló ünneplési formái lennének, a keresztény közösség Eucharisztia tisztelete a Nagycsütörtök történéséből ered.