Az Oltáriszentség a szeretet köteléke

2019. március 07.
Keszthelyre érkezett az 1938-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust bemutató kiállítás

Márfi Gyula veszprémi érsek nyitotta meg az „Eucharistia Vinculum Caritatis – Az Oltáriszentség a szeretet köteléke” című kiállítást március 4-én Keszthelyen, a Kis Szent Teréz-bazilikában. A tárlat június 10-ig tekinthető meg.

A főként fényképekből álló gyűjtemény az 1938. május 25. és 29. között Budapesten megrendezett 34. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust mutatja be.

A megnyitón megjelenteket Kulcsár Dávid, a Kis Szent Teréz-plébánián gyakorlatát töltő diakónus köszöntötte. Ezt követően Pálfalviné Ősze Judit, a Szaléziánum igazgatója arra emlékeztetett beszédében, hogy a kiállítás Veszprémben tavaly éppen a nyolcvan évvel ezelőtti kongresszus zárónapján, május 29-én nyílt meg; a Szaléziánumban tárgyi emlékek is gazdagították a kiállítás anyagát, melyek itt, Keszthelyen fotókon jelennek meg. Az igazgatónő örömét fejezte ki, hogy a kiállítás eljuthat a Veszprémi Főegyházmegye távolabbi pontjain élőkhöz is, segítve a készületet a 2020-as budapesti eucharisztikus kongresszusra.

Márfi Gyula érsek köszöntőjében kiemelte, hogy az 1938-ban hazánkban rendezett eucharisztikus világkongresszus kiemelkedő eseménye volt az a szentmise, melyen 150 ezer gyermek járult először szentáldozáshoz. A főpásztor reményét fejezte ki, hogy 2020-ban is több tízezer gyermek lesz majd elsőáldozó a kongresszus nyitó szentmiséjén.

A keszthelyi kiállításmegnyitón részt vettek a Veszprémi Főegyházmegye nyugati felében szolgáló papok is, akik a márciusi papi rekollekcióra gyűltek össze.

Fodor János plébánosnak, aki két éve lát el egyházmegyei szolgálatot a Kis Szent Teréz-bazilikában, az 1938-as eucharisztikus világkongresszusról szóló tárlat megrendezésével az a célja, hogy a környékbeli hívek is közelebbről megismerkedhessenek a nyolcvan évvel ezelőtti eseményekkel, és így lelkileg még jobban készülhessenek a közelgő ünnepi eseményekre.

A Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ kiállítása, melyet Keszthelyhez köthető emlékekkel is bővítenek, június 10-ig látható Keszthelyen. Összefoglaló az eseményről: