A békesség üzenete a háború utáni Irakból

2020. szeptember 15.
A világjárvány miatt egy évet várnunk kell arra, hogy Budapesten találkozhassunk. Ám az online előtalálkozó révén már most összekapcsolódhatunk.

Az Üzenetek a világból a Békesség napján elhangzó harmadik részében Erdő Péter bíboros felvezetőjéből megtudjuk: Louis Raphael Sako, kaldeus pátriárka, Bagdad érseke olyan közegben tevékenykedik, ahol a keresztény közösségek a meg-megújuló harcok, a társadalmi erőszak, az iszlám fanatikusok, és az Iszlám Állam pusztítása miatt rengeteg szenvedésen mentek keresztül. Sako pátriárka azonban mindent megtesz annak érdekében, hogy megóvja a bagdadi keresztényeket, és segítse őket az újrakezdésben.

Louis Raphael Sako üzenetében elsőként köszönetet mond Erdő Péter bíborosnak, a magyar kormánynak és népnek azért a szolidaritásért és humanitárius segítségért, amit tőlünk kaptak 2014-ben, az Iszlám Állam uralma alatt.

Bagdad érseke hangsúlyozza: a keresztények életének és hitének központja az Eucharisztia, amit a Káld egyházban Nagy Szentségnek neveznek. Sako atya rámutat arra is, hogy maga az imádság nem az eseményeket változtatja meg, hanem az azokat megélő személy szívét, nézőpontját és látásmódját.

„Az Eucharisztia a megosztott, tehát odaadott kenyér, és mi, keresztények is ilyen másokkal megosztott és átadott kenyérré válunk. E belső világosság segít szembenézni a járvánnyal és más nehézségekkel”

- mondja Sako érsek.

Az atya kiemeli azt is, hogy számunkra nem akkor jön el az örök élet, amikor meghalunk, hanem már életünk során, ha tudatában vagyunk Krisztussal való kapcsolatunknak, és dolgozunk azon, hogy minél több dolgot építsünk be életünkbe Krisztusból.

Sako érsek üzenete végén azt kívánja a magyar népnek és egyháznak, hogy legyünk közel Krisztushoz és maradjunk szolidárisak nehézséggel küzdő testvéreinkkel.

Forrás/Fotó: NEK