Budapest összekapcsolja a világot

2020. szeptember 15.
„Az Eucharisztia összeköt bennünket. Ezt akartuk megmutatni a világnak szeptember 13-20. között Budapesten, a katolikus világtalálkozón. Most online térben tesszük ugyanezt - erről is beszélt a közrádió reggeli műsorában Zsuffa Tünde, a NEK sajtófőnöke.

Vasárnap kezdődött volna Budapesten a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus nyitó szentmiséje ötezer elsőáldozó gyermekkel. A világjárvány miatt egy évvel elhalasztották a katolikus világeseményt.

„A 2020. szeptember 13-20. dátum annyira beleégett a szívünkbe, hogy úgy éreztük ezt nem szabad hagynunk elveszni. Ha úgyis Budapesten találkozott volna a keresztény világ, felmerült bennünk az ötlet, hogy a magyar fővároson keresztül, ha személyesen most nem találkozhatunk, akkor online térben kapcsolódjunk össze” - mondta el Zsuffa Tünde arról az előtalálkozóról, amelyet a NEK jegyében szerveztek a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A sajtófőnök elárulta, hogy Erdő Péter bíboros felkérésére küldték el a kongresszus meghívott előadói és tanúságtevői az üzeneteiket. A magyar főpásztor arra ösztönözte a megszólalókat, hogy elsősorban arról osszák meg gondolataikat, hogyan hatott a közösségük lelki életére a világjárvány és a bezártság, valamint mit jelent számukra az Eucharisztia.

Az öt kontinens, tíz országából beérkezett videókat Erdő Péter személyes hangvételű felvezetői előzik meg.

Zsuffa Tünde elmondta, hogy nemcsak egyházi, hanem világi megszólalói is lesznek az előtalálkozónak. Kiemelte például a lázadó hippiből közösségalapítóvá váló, felnőttként megtérő Johannes Hartl-t, illetve Mary Healyt, aki a teológia professzora és egyedüli női megszólalója a mostani eseménynek. Hozzátette, hogy az egyház nemcsak papokból áll, a civileknek is nagyon fontos szerepük van a közösségben.

Az üzenetek hangvétele sokszínű. Dolan amerikai bíboros derűje mellett, megnézhetjük a fegyveres erőszaktól és a világjárványtól sújtott Irakból és Nigériából küldött szívhez szóló gondolatokat is. Utóbbi kettőben Sako bíboros, bagdadi érsek és Okeke érsek köszönetet mond a magyar embereknek és a kormánynak a nehéz időszakban nyújtott támogatásért.

Zsuffa Tünde beszélt arról is, hogy az üzenetküldők mind más és más oldalról közelítették meg a témát, de a lényeg egy: az Eucharisztia összeköt bennünket.

A NEk sajtófőnöke hozzátette: „Mindegy, hogy hol élünk, melyik földrészen, milyen nyelvet beszélünk, milyen kultúrkörnyezetből jövünk, hogyan hatott ránk a járvány – kire jobban, kire rosszabbul –, de Jézusban egyek vagyunk. Ezt akartuk szeptember 13-20 között is megmutatni a világnak. Ember tervez, Isten végez – most a világ mutatja meg nekünk, hogy a járvány hogyan hatott ránk –, ebben most Budapestnek ismét nagyon nagy szerepe van. Erre legyünk büszkék, hogy (…) összekötjük a világot az online térben is.”

Fotó/Forrás: NEK