Bízd Rá Magad!

2020. szeptember 11.
Ideje leszámolni azzal a tévhittel, ha beszélünk a problémáinkról, akkor sebezhetővé válunk. Erről is beszélgettünk a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom Család Munkacsoport munkatársaival, Dávid Beáta szociológus, egyetemi tanárral és Soósné Erdő Klárával.

Bízd Rá Magad! – ezzel a bátorító üzenettel hoztak létre egy weboldalt, ahol a családok mindennapi életében felmerülő problémák megoldásához nyújtanak gyakorlati segítséget. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint egyre bizalmatlanabbul fordulunk embertársaink felé. Míg 2013-ban az emberekbe vetett bizalom átlagértéke 5,3 pont volt, a tavaly közölt adatok szerint már csak 4,9 pont. Hogyan lehet napjainkban a bizalmat kivívni és megőrizni?

Dávid Beáta: – A bizalom az őszinteségen, az elfogadáson és a félelemnélküliségen alapul. Idézzük fel, hogy mit mondott a vízen járó Jézus tanítványainak: „Bátorság! Én vagyok, ne féljetek!” Ám Péter, amikor elindult a vízen Jézus felé, mégis elsüllyedt, mert megijedt, kételkedett és kishitű volt. Jézus megragadta és kimentette. A bajban lévő Péter elfogadta a feléje nyújtott segítő kezet és biztonságba került a csónakban. Baj, probléma valamennyiünk életében van, lesz. Azt szeretnénk üzenni, hogy van segítség és nem szégyen támogatást, tanácsot, biztatást kérni.

– Hol tart hazánkban a segítségkérés kultúrája?

Dávid Beáta: – Az alagsorban – van mit tanulnunk, van hová fejlődnünk.

– Mi az oka?

Dávid Beáta: – Az a tévhit, miszerint, ha problémánk van és azt közzétesszük, akkor sebezhetővé válunk. Illetve, ha segítséget kérünk, akkor valamit biztos rosszul csináltunk.

A szembenézés drámája

– Könnyű ebbe a csapdába besétálni…

Dávid Beáta: – Katolikus körökben még rosszabb a helyzet. Az agyunkban felállítunk egy mércét, amit ha nem ütünk meg, leértékeljük önmagunkat. Okozott drámai pillanatokat, aha-élményt, amikor a Család Munkacsoportunkban a családot, az emberi kapcsolatokat kutató szakemberekkel a tudományos adatok birtokában szembesítettük magunkat, a közösségünket azzal, hogy vallásunkat gyakorlóként - katolikusként - hogyan is élünk. Bár látunk, érzékelünk bizonyos folyamatokat, de nem szeretünk szembenézni ezekkel.

– Például?

Dávid Beáta: A katolikus közösségben is sokan úgy vélekednek, hogy a társadalomban zajló történések rájuk és szeretteikre nincsenek hatással, azok megállnak a küszöbük előtt. Azt gondolják, hogy azok a társadalmi szinten végbemenő változások - például a házassággal, az elköteleződéssel, válással, a gyermekvállalással kapcsolatban -, az ott nagy számban megjelenő viselkedési minták, normák nem hatnak a katolikus értékek alapján nevelt gyermekeik döntésére. Amikor kiderül, hogy ez csak illúzió, és nem tettek semmit, hogy védve legyenek a nemkívánatos hatásoktól, akkor a szembesülés után képesek ebbe az állapotba pszichésen belerokkanni. Pedig a problémájuk orvosolható lenne, ha mernének segítséget kérni. Kiderülhetne számukra, hogy mások is küzdenek hasonló problémákkal. Egyfajta missziót vállalunk azzal, hogy az embereket a kérés kultúrájára rávezessük. Ha valaki segítséget kér, attól sem kisebb, sem kevesebb nem lesz. Sőt…

– Mennyire lehet visszatartó erő a segítségkérésnél az a félelem, ha kiderül a közösségemben a problémám, akkor rossz lesz a megítélésem és kiközösítenek?

Soósné Erdő Klára: – Át kell alakítanunk a gondolkodásunkat. Könnyen tévútra visz, ha azt a látszatot akarjuk fenntartani, hogy csak azért, mert katolikusok, mert hívők vagyunk nincsenek hibáink, nincsenek útkereséseink. Törekedjünk minden erőnkkel, hogy kövessük Isten útját, de közben tisztában kell lennünk azzal is, hogy emberek vagyunk, tévedünk, hibázunk. Fontos üzenettel bír a gyermekeink, szeretteink felé, ha fel merjük vállalni, hogy vannak gyengeségeink, problémáink, küzdelmeink, sőt rossz döntéseink is. Ha szembe merünk nézni mindezzel, el tudjuk kezdeni keresni a kiutat és sokkal hitelesebb képet kapunk magunkról. Belátjuk, nem tudunk mindent egyedül megoldani, de keressük hogyan, hol, kitől kérhetünk segítséget.

Dávid Beáta: – Az adatokból is kitűnt, hogy magunkkal szemben nagyobb az elvárás. Szeretnénk nagyon jók lenni. Amikor ez nem sikerül, bajban vagyunk, és váratlan élethelyzetbe kerülünk, nem tudjuk, hogy kihez forduljunk segítségért, kinek mondhatjuk el egyáltalán, hogy problémánk van. Nem tudjuk, ki ajánlhatna, ki ismerhet egyáltalán jó szakembert a probléma megoldásához.

– Milyen folyamat előzte meg a honlap születését?

Dávid Beáta: – Erdő Péter bíboros hívta életre a Hetvenkét Tanítvány Mozgalmat 2014-ben, hogy a különféle szakmát képviselő katolikus értelmiségi kör közösségbe szerveződve segítse a keresztény értékek érvényesülését életünkben. Ennek a szakmai hálózatnak a része a Család Munkacsoport. Felkértek a csoport vezetésére. Négy évvel ezelőtt kb. húszan - szakemberek és laikusok -, elkezdtünk azon gondolkodni, hogyan tudjuk segíteni elsősorban a katolikus közösséget az emberi élet során jelentkező krízisek kezelésében. Sorra vettük a problémákat a fogantatástól a halálig. Ezekhez egyesével megkerestük az adott területen jelentős szakmai tapasztalatokkal rendelkező szakembereket, alapítványokat, szervezeteket és összeszedtük a valódi segítséget, megoldást kínáló jó gyakorlatokat is valamennyi témában. Ennek az eddig elvégzett munkának egyfajta áttekinthető, valódi segítséget kínáló összegzése a bizdramagad.hu honlap.

Problémamegoldás fogantatástól az időskorig

– A feltáró, előkészítő munka folyamán mi volt az a problémakör, amelynek a nagysága, mélysége leginkább megdöbbentő volt?

Soósné Erdő Klára: – Drámai hatású volt számomra a válások magas száma és a hitgyakorlás továbbvitelének alacsony mértéke. Nem olyan adatokkal szembesültünk, ami bizakodásra adhatna okot, cselekvésre viszont mindenképpen. A vallásunktól függetlenül ugyanolyan hibákat követünk el, hiszen emberek vagyunk, és ugyanúgy útmutatásra van szükségünk bizonyos helyzetekben. Ehhez szeretnénk hiteles, megbízható forrásból származó segítséget adni, ez az alapja az oldalnak.

– Ki és hogyan kérhet segítséget?

Soósné Erdő Klára: A fogantatástól a gyermek- és kamaszkoron át, egészen a felnőtt- és az időskorig, hat életszakasz 12 fő problémakörébe rendezve, tematikusan jelenítjük meg az ide kapcsolódó szakembereket, szervezeteket, jó gyakorlatokat, illetve, hogy kinek, milyen módon tudnak segítséget nyújtani és hogyan érhetjük el őket. Emellett kulcsszavas kereséssel is megtalálhatja az érdeklődő a számára fontos információkat. Legyen szó például függőségről, abortuszmegelőzésről, családtag időskori intézményi elhelyezéséről, fejlődési rendellenességekről, érzelmi blokkokról, párkapcsolati krízisről, szexualitásról, magányról és még sorolhatnánk miről talál információkat és segítséget az oldalon.

Dávid Beáta: Rengeteg jó gyakorlat, tudás, tapasztalat gyűlt össze számos kisebb szervezetnél. Ám nekik nincs anyagi lehetőségük, forrásuk, hogy szélesebb körhöz eljuttassák azt az információt, hogy ők miben és hogyan tudnak segíteni. A weboldalnak ez is a lényege, hogy ezeket az értékeket felmutassuk a társadalomnak egy közös háló alatt.

Bizalom és hitelesség

– Kiktől kaphat segítséget az, aki megoldást keres a weboldalon keresztül a problémájára?

Soósné Erdő Klára: - A www.bizdramagad.hu oldalon olyan világi és egyházi szakértők, szervezetek, csoportok, segítők szerepelnek, akik hosszú évek óta nagy szakértelemmel és tapasztalattal segítik, támogatják és gyógyítják azokat, akik hozzájuk fordulnak lelki terheikkel, nehézségeikkel, kérdéseikkel, aggodalmaikkal, s mindazzal, ami ezekből fakad. Ebbe a körbe az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye családreferense, Horváth Zoltán atya ajánlásával kerülnek be a szakemberek.

– Miért lényeges az utóbbi?

Soósné Erdő Klára: – A bizalom, a hitelesség kulcskérdés számunkra. A plébánosok azok, akihez sokszor végső elkeseredésükben fordulnak a hívek, bíznak bennük, hallgatnak a szavukra. Nem elvárható, hogy egy atya mindenhez értsen, ezért szeretnénk őket is segíteni az oldalunk tartalmával. Nagyon fontos az egyházi ajánlás, mert az biztonságérzetet és reményt ad a bajban lévőknek a megoldáskereséshez. A bizdramagad.hu létrehozásával az élő és cselekvő hitről szerettünk volna tanúságot tenni. Át kell gondolnunk, hogy katolikus értékrendet valló emberként hogyan tudjuk egymást segíteni, a közösségeinkben rejlő rengeteg értéket és tapasztalatot minél inkább elérhetővé tenni és használni, illetve miképpen tudunk hálózatba rendeződni és jó gyakorlatokat bemutatni.

Forrás: NEK

Fotó: Ambrus Marcsi