Erdő Péter bíboros: Az Eucharisztia tanúsítja, hogy a személyes jelenlétet semmi sem tudja pótolni

2020. szeptember 11.
A főpásztor az M1 „Ma este" című műsorának vendége volt, ahol a 2021-es budapesti Eucharisztikus Kongresszus online előtalálkozójáról is beszélt.

„A világ bezárult, a szívünk kitárult” címmel rendhagyó online találkozóra készülnek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) szervezői. Erdő Péter bíboros a Magyar Televízió Ma este című műsorában beszélt erről.

A magyar egyházfő felkérésére a NEK néhány meghívott előadója a Kongresszus eredeti időpontjában - tehát szeptember 13. és 20. között - videóüzenetben osztja meg gondolatait a NEK YouTube-csatornáján. Erdő Péter bíborost egy egészen új szerepben is láthatjuk majd ezen a héten: ő mutatja be az üzenet küldőit a nézőknek, illetve megoszt velük kapcsolatban egy-egy különleges történetet is. „Az öt kontinensről érkező üzenetek naponta kerülnek majd fel a világhálóra” – hangsúlyozta a főpásztor.

„Kifejezzük az Eucharisztikus Kongresszussal azt is, hogy mi összetartozunk, egyetlen családot alkotunk.”

Az üzenetküldők között találjuk Valerian Okeke nigériai érseket, Piero Marinit, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsának elnökét, Agidius J. Zsifkovicsot, a Kismartoni Egyházmegye püspökét vagy Mary Healy detroiti teológiaprofesszort is.

A bíboros, prímás kiemelte, hogy az online térben új lehetőségek nyílnak meg, sokkal több emberhez elérhet az Egyház üzenete, mint korábban, ugyanakkor fontos figyelnünk a személyes találkozás, a személyes jelenlét fontosságára. „A liturgiában való igazi részvétel a személyes jelenlét. Ezt az Eucharisztia talán a legékesebben tanúsítja, mert ott valóban ételként vesszük magunkhoz Krisztus Testét. Virtuálisan nem lehet étkezni. Étkezni csak ténylegesen lehet.” Ez az online előtalálkozó erősíti az emberekben a várakozást és ráirányítja a figyelmünket az Eucharisztikus Kongresszus üzenetére – húzta alá a bíboros.

A teljes riport ITT tekinthető meg.

Forrás: NEK

Fotó: MTVA