Ébresztő Szeged!

2021. június 17.
A NEK három hírnöke – Dolhai Attila, Csókay András és Szikora Róbert - hitről, Istenélményről és a hűségről beszélt a Szegedi Dóm Látogatóközpontban.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye oktatási helynöke, a Szent Gellért Szeminárium prefektusa, Serfőzőt Levente szervezett a szeptember 5-én kezdődő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kapcsán egy nagyszerű beszélgetést a Szegedi Dóm Látogatóközpontba. A programok ismertetésén kívül az érdeklődők a világesemény három hírnökét is hallhatták, akik a részvétel és a lelki felkészülés jelentőségéről is meséltek. Csókay András idegsebész, Dolhai Attila musical-színész és Szikora Róbert zenész a héten vették át Erdő Péter bíboros, prímástól azt a díszoklevelet, amelyben a főpásztor felkérte őket a kongresszus hírnökeinek. Tizenkét ismert és elismert személy részesült ebben a megtiszteltetésben. Közülük ők hárman, Zsuffa Tünde, a NEK sajtófőnöke társaságában bátorítottak mindenkit a világeseményen való személyes részvételre.

Nem félt - mondta, bár hivatása, legfőbb tálentuma a hangja került veszélybe Dolhai Attilának, aki nemrég egy hangszál-műtéten esett át. Úgy fogalmazott, hogy a Jóisten vigyáz rá. A beavatkozást követő kényszerű csend átformálta az előadóművész látásmódját, a hétköznapi csodákat azóta jobban észreveszi. Dolhai Attila beszélt arról is, hogy a hírnöki felkérés meglepte, megígérte, hogy méltó lesz a szerephez és buzdítani fogja a híveket a kongresszusi részvételre, hiszen nyolcvanhárom évet kellett várnunk arra, hogy ismét hazánk adhasson otthont a világeseménynek.

Csókay András a szenvedés teremtő energiájáról beszélt tízéves kisfia elvesztése kapcsán. Elmondta, hogy hallotta a sátán kacaját, de Istenben vetett bizalma révén megkapta azokat a megerősítéseket, amelyek drámává szelídítették a tragédiát, amely rendszerint katarzist tartogat. Az idegsebész hozzátette, mindez akkor következhetett be mikor belátta, Isten bármelyik embernél jobban tud szeretni és kisfia Jézus mellett e szeretetben él.

Szikora Róbert felidézte, hogy a kongresszus hírnöki felkérését éppen a születésnapján kapta meg. Akkor azt kívánta, hogy az évek óta az asztalfiókjában pihenő dalai, amelyet Szent Erzsébetről írt egyszer egy egész történetként a közönséghez is eljusson. Hozzátette, találkozott az íróval, Zsuffa Tündével, aki írt egy regényt a legnépszerűbb magyar szentről és jó esély van rá, hogy teljesüljön a születésnapi kívánsága.

Forrás: Délmagyar

Fotó: Ambrus Marcsi