Egy nap lángoló szívvel és gördeszkás bemutatóval

2019. június 30.
A szeretetben mindig egy kicsit meghalunk, nem te vagy és én vagyok, hanem mi vagyunk.”

A több mint ezer főt számláló rendezvény résztvevői egymás hitéből bátorítást merítve együtt élték át az emmauszi tanítványok „lángoló szívű örömét”. A nap mottója: Krisztus él(j) bennünk gondolat is azt az emberi szándékot és reményt fejezi ki, hogy megláthassuk egymásban Krisztust.

A találkozóra hallássérült hívek is érkeztek, részükre jeltolmács fordította az elhangzottakat.

Az esemény fő helyszíne az erre az alkalomra felállított nagysátor volt a falu régi focipályájának területén, de a fák alatt egész napos gyermekprogrammal, játékokkal, kézműves foglalkozással várták az óvodásokat és kisiskolásokat. A plébániatemplomban „örömútja” elmélkedésen és zenés szentségimádáson vehettek részt az érdeklődők, valamint könyv és kegytárgy vásárlására is lehetőség. Jelen volt a Váci Egyházmegyei Karitász és a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyházmegyei képviselete. Utóbbi rövid bemutatóval és tájékoztatással is buzdította a jelenlévőket a kongresszus hírének továbbadására, valamint az aktív részvételre.

A házigazda Miklós Zalán plébániai kormányzó és Juhász Ildikó polgármester köszöntése után az első előadó a rédicsi Lendvai Zoltán János atya volt, akit sokan úgy ismernek; a „gördeszkás pap”. Örömteli, vidám gördeszkás technikákat is bemutató előadása minden korosztályt ámultba ejtett. Vallja, a játék a leggyorsabb és legmélyebben szántó pedagógiai eszköz, az evangelizációt Bosco Szent János példáját követve valósítja meg. Szavaival arra világított rá minden cselekedetünkben ott lehet a Jóisten és a játék előtt, után is lehet imádkozni, hálát adni. Legfontosabb üzenetként azt fogalmazta meg: „Csak a tiszta szív tud igazán örülni. Az igazi öröm forrása pedig az, ha másik ember kedvében járok”.

Második előadóként Uzsalyné Dr. Pécsi Rita neveléskutató, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának pedagógiai igazgatója lépett a nagysátor „színpadára”. Neveléskutatóként legjobban a személyiség hatékony fejlesztése, az érzelmi intelligencia humán tőkévé alakítása érdekeli, az, hogy hogyan tanítsunk-neveljünk úgy, hogy ne csupán ismereteket, hanem életet alakító tudást és tapasztalatot adjunk át. Előadásában arról a szövetségről beszélt, amely az Istennel és embertársainkkal való kapcsolatunkban jelenik meg. Kitért a „szeretet-kötelék” mértéke szerinti terhelhetőségre, az emberbe kódolt vágyakozás életben tartására, az Isten iránti bizalom megélésére. „Ha kell, megtagadható vagyok, eszközként használhatsz. A szeretetben mindig egy kicsit meghalunk, nem te vagy és én vagyok, hanem mi vagyunk és a bennünk élő Krisztussal szövetségben vagyunk” – mondta.

A délelőtt harmadik, utolsó előadása, egy tanúságtétel volt Olaj-Rabóczky Anett részéről, aki fiatalon átélt abortuszáról és sok évvel később megélt csodás gyógyulásáról vallott. Azóta érez küldetést, hogy az abortuszon gondolkodó és az azon átesett anyákon segítsen tanúságtételével és hitével. Jelenleg az abortusz.hu oldal szerkesztője, a Ráhel Szőlőskertje gyógyító hétvége munkatársa és a József Szövetség tagja, és immáron négy gyermek édesanyja. Előadása alatt a jelenlévők tenyerét egy három hónapos magzatot arányosan szemléltető agyagbaba járta be, ezzel is hangsúlyozva azt a tényt, hogy az anyaméhben élet fejlődik.

A délután során Holló András kertészmérnök, teológus, kerekesszékes tánctanár tanúságtételét hallgathatták meg a jelenlévők. Saját életpéldáján keresztül mesélt Istennel való kapcsolatáról, annak elmélyüléséről és más alapokra helyezéséről, arról, hogy milyen változásokat hozott balesete. Elmondása szerint keresztény emberként egymást kell segítenünk az Istennel való kapcsolat felé.

A kereszténység lényegének a békét tekinti, amiről Jézus beszél. Ha az embernek megvan a belső békéje, abból állandóan tud meríteni. A krisztusi békéből határtalan nyugalom sugárzik. A hétköznapi döntéseinket pedig mindig az örök élet szempontjából kell átgondolni.

A program zárásaként Beer Miklós váci megyéspüspök mutatott be szentmisét, Varga Lajos segédpüspökkel és paptestvéreivel.


Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Miklós Zalán, Amberboy Zsolt