Emberhalászat, szénoltár és egy különleges zenemű

2020. július 16.
Dorog, Esztergom és Budapest - ismét útra keltünk, hogy felidézzük egy különleges oltár emlékét 1938-ból. Bejártuk a kereszténységünk és az államiságunk bölcsőjét, ahol a teológiai szimpóziummal jövőre kezdetét veszi a Kongresszus.

Hogyan halászott embert a szó szoros értelmében a pappá szentelésének 20. évét ünneplő Fábry Kornél atya? Hogyan készülnek az esztergomi Szent Adalbert Központban a Teológiai Szimpóziumra? Mi történt a dorogi szénoltárnál 1938-ban? És mivel foglalatoskodik a Teológia Bizottság? A NEK TV adásából megtudhatod.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus felvezető programja az a háromnapos Teológia Szimpózium, amelyet az esztergomi Szent Adalbert Központban rendeznek meg. Ide várják azokat a hazai és külföldi teológusokat, akik a NEK-en is részt vesznek. A rendezvényről Frankó Tamással, az Esztergomi Hittudományi Főiskola rektorával beszélgettünk, de találkoztunk Esztergom polgármesterével is, aki szerint a város a magyar kereszténység bölcsőjének is tekinthető.

Fábry Kornél atya két évtizeddel ezelőtt Párizsban kezdte meg szolgálatát, hogy aztán Kaposváron, Rómán és Kaposfüreden keresztül végül a NEK főtitkáraként kerüljön vissza szülővárosába, Budapestre. Kornél atya mesélt nekünk az emberhalászatról, élete egyik legizgalmasabb pillanatáról, és arról, mennyire fontos számára, ha azt látja, hogy valakit sikerült közelebb vinnie Jézushoz.

Dorog már az 1938-as NEK-en is részt vett: akkor ötezer bányász vonult fel a Szent Borbála bányásztemplom előtti téren, ahol egy tizenöt méter magas szénoltárt is építettek. Erről és egy, a ‘38-as kongresszusra íródott különleges zenei műről osztotta meg velünk gondolatait Dorog polgármestere, Tittmann János.

A Teológiai Bizottság lassan négy éve működik Dolhai Lajos atya vezetésével. A NEK-kulisszákból ezúttal többek között az is kiderül, hogy hogyan született meg a NEK jelszava, s hogy halad a Teológiai Szimpózium megszervezése.

Az adást ITT nézheted meg! Iratkozz fel a csatornánkra is!

Fotó: Ambrus Marcsi