Fém, művészet, Isten

2020. január 27.
Kiállítás az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban.

„Számomra a művészetnek egyértelműen vallásos rendeltetése van. Célját abban foglalhatom össze: nagy érzelmi hatást keltve művelje a lelket, tegye képessé a szenvedélyes életre, a jóra, a szépre, az igazra és készítsen fel a halálra, az Istennel való végső találkozásra” - így vallott egykor a küldetéséről, az alkotásairól a Magyar Örökség- és Pro Ecclesia Hungariae-díjjal elismert Ozsvári Csaba.

Az ötvösművész munkáiból a napokban nyílt kiállítás az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban.

Ritka alkalmak egyike, hogy május 17-ig egy helyen legyenek láthatóak Ozsvári Csaba alkotásai. A tárlat április elején válik teljessé, amikor az ötvösművész egyik monumentális alkotása, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma, a Missziós Kereszt Egerbe érkezik. A Ferenc pápa által megáldott kereszt hónapok óta úton van, hazánk határain belül és azon túl is a szeptemberi budapesti NEK-re hívja a híveket, útkeresőket.

Ozsvári Csaba már életében nemzetközileg ismert és elismert művész volt. Előbbihez hozzájárult az 1991-ben II. János Pál pápának ajándékozott misekönyvborítója, amelyet az egyházfő és utódai is használtak, használnak.

Egerben a 2009-ben elhunyt ötvösművész mintegy 25 alkotását csodálhatják meg az érdeklődők, amelyet, magán- és egyházmegyei gyűjteményekből vettek kölcsönbe a kiállítás idejére.

A kiállítás megnyitójáról itt olvashatnak: https://www.magyarkurir.hu/kultura/az-egri-ozsvari-kiallitas