Filmajánló: Vad Magyarország

2020. május 03.
Egy rétisas család mindennapjai és egy fiatal vidra kalandjai - valahol a magyar mocsarak mélyén. Egész estés természetfilm Magyarország tájairól, állatvilágáról és természethez kötődő hagyományairól, látványos képekkel, szép zenével, narrációval.

A magyar-német koprodukcióban készült egyórás természetfilm lenyűgöző képi világával és sodró történetével méltó módon jeleníti meg Magyarország tájait, állatvilágát és természethez kötődő hagyományait. A négy évszakon átívelő film évtizedek óta az első, hazánk vadvilágát átfogóan bemutató produkció.

A négyfős stáb 5 kamerával, 20 helyszínen, 234 forgatási nap alatt, 11 hónap utómunkával közel 300 órányi anyagot készített Magyarország vizes élőhelyeiről, egy német televíziós társaság megbízásából és támogatásával. Mi tárul fel e filmben hazánkról a puszta számadatok mögül? Többek között a Gemenc, a Somogy, a Kis-Balaton, a Hortobágy növény- és állatvilága. Ismerős tájak, ritka távlatok, soha nem látott képek. Hiánypótló alkotás a Vad Magyarország – A vizek birodalma. Nem hivalkodó, mégis gyönyörű képi világot mutat fel. Török Zoltán rendező és stábja türelmes, figyelmes, pontos munkával vetíti elénk azt a Magyarországot, melyre tájai és hagyományai okán nemcsak büszkék lehetünk, hanem örülhetünk is neki. Így, egyszerűen. Az 52 perces film egy saspár, egy vidra, egy gulyás és egy halász egyetlen esztendejét fogja át. Kulka János szép hangja narrálja történetüket, de a Vad Magyarország fő erénye nem a szöveg, hanem a lélegzetelállító képek, és a szemszög, amelyből nézve egy új, szokatlan színben tűnik fel Magyarország. Élmény rácsodálkozni, milyen lélegzetelállítóan szép országban élünk! Még több ilyen magyar filmet!

A film IDE kattintva megtekinthető.


Szöveg: Gyarmati Orsolya/NEK Titkárság

Fotó: Wikipedia, Youtube