A Főegyházmegyei Ostyaellátó üzem látogatói
A Karitász napközis táborának keretein belül - a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve - ellátogattunk a Főegyházmegyei Ostyaellátó üzembe. A nagy táborozói létszámra való tekintettel három csoportban néztük meg, hogyan készülnek a különböző méretű, kézműves, hagyományos ostyák.
A hagyományos ostya két alapanyagból áll az egyházi előírásoknak megfelelően: lisztből és vízből. A sütés folyamán nagyméretű – kb. 30-33 cm átmérőjű – ostyalapok készülnek. Ezekből kerülnek kivágásra a kisebb – 30 mm átmérőjű –, és a nagyobb – 70 mm átmérőjű – ostyák.
„A Főegyházmegyei Ostyaellátó, mint a Római Katolikus Egyház intézménye fontosnak tartja a tudatos, felelősségteljes gondolkodást, a környezet és természet, mint közös otthonunk tevőleges védelmét és megóvását.” - Itt semmi sem vész kárba! A vágás során sok, de még felhasználható melléktermék keletkezik. A gyártás folyamán keletkező maradék ostyadarabokból egy Ministráns Csemege nevű terméket bocsátanak ki, mely nagyon népszerű a gyerekek, fiatalok körében.
Minden táborozó tevékenyen részt vehetett az ostya készítésében. A legkisebbek a liszt szitálásával és a keverőedénybe helyezésével készítették elő a sütéshez a megfelelő tésztát. A nagyobbak és a felnőtt kísérők a sütést is kipróbálhatták – nem könnyű feladat!
Sok hasznos ismerettel gazdagodtunk, melyet szeretnénk megosztani közösségünk tagjaival is. Az alábbi linken olvashattok róla: http://ostyaellato.hu/
Ezúton is szeretnénk megköszönni a szeretetteljes befogadást és azt, hogy a gyerekekkel bepillantást nyerhettünk a tápláló szent kenyér - átváltoztatás előtti - készületeibe.
Útravalóként magunkkal hozhattuk az általunk készített ostyákat. A másnap reggeli szentmisén a táborban segédkező Zoltán atya az egyiket átváltoztatta Krisztus testévé.
Képgaléria:
A beszámolót a Rengei család készítette.