Hangjegyek a liturgia kottavonalán - Téged is vár a KAZETTA!

2019. május 23.
No, de mi lehet a KAZETTA?

Nem arra a hanghordozó médiumra gondolunk, aminek a kifutott fekete szalagját mindig az ujjunkkal vagy egy ceruzával tekergettük vissza, és nem is Űrlord Awesome Mix Vol. 1. című válogatás kazettájára a Galaxis őrzőiből. A KAZETTA a Katolikus Zenei Tábort jelenti. Másodjára rendezik meg ezt a találkozót, ennek kapcsán beszélgettünk a két főszervezővel, Marczell Mártonnal és Csanády Lőrinccel. Mindketten komoly zenei képzettséggel rendelkeznek, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolát végezték el: Marci jazz szakon, Lőrinc pedig klasszikus hegedűn. Innen is fakad zenei igényességük, amely alapjaiban határozza meg a tábor irányultságát.

A tavaly először megrendezett KAZETTA ötletgazdája, Marci elmondta, hogy az egyházzenei megújulásra való igény jó alapot nyújtott a szakrális könnyűzene felkarolásához. A kezdeményezés és a közelgő Eucharisztikus Kongresszus készülete egymásra talált, így jött létre az első tábor hagyományteremtő szándékkal. Habár a táborozók nagyobb része egyetemista fiatal, nemcsak nekik szól, minden korosztály számára elérhető a program.

Azt, hogy mi a tábor célja, Lőrinc összetett képpel magyarázta: alapvető irány, hogy szakmai továbbképzésben részesülhessenek mindazok, akik helyi közösségekben és templomokban zenei szolgálatot végeznek, vagy szeretnének végezni. A tábor így erősíti a résztvevők egyéni zenei tudását, és azt, hogy a megszerzett tudást zenekarban is kipróbálhassák. Olyan ismereteket próbál átadni, amelyeket aztán a következő év során gyakorolni lehet.

Azok az apróságok, amelyek a jó könnyűzenéhez szükségesek, a helyükön kellene, hogy legyenek – tette hozzá Marci. – Ez, ha nem is tudatosan, de nagyon fontos a szentmisén résztvevő számára. Az éneklő érezze, hogy „kísérve van”.

A két szervező hangsúlyozta, hogy a könnyűzenei tudásbővítésen kívül az énekek liturgikus aspektusa is kiemelkedő szerepet kap a KAZETTA napjai során. Nem elhanyagolható szempont, hogy egy adott ének dalszövege megfeleljen a liturgikus előírásoknak, és szélesebb teret kapjon az állandó részekről, valamint a zsoltáréneklésről való tudás. Így emelkedik a liturgikus zenei igényesség színvonala és a fejlődés iránti igény is.

„Számos zenetanárt hívunk a táborba, akik az egyéni foglalkozásokat tartják a résztvevőknek” – emelte ki Lőrinc. „Ők általában szakmabeliek, zenészek. Nem dalokat tanítanak, hanem már ismert, a táborozók által hozott énekeken keresztül csiszolják a zenei tudást. A zenekari gyakorlatokon a táborozók megkeresik a közös nevezőket egymással, legyen az egy daltípus, vagy egy adott könnyűzenei stílus. A délutáni zenekari gyakorlatok által olyan egyéb tudást is szerezhetnek, mint például zenekar vezetése, vagy dicsőítésvezetés.”

Az idei tábor még gazdagabb lesz a lehetőségekben, még több kreatív és színes ötletet építenek be a programba. A műhelymunkák skálájának bővítése – például dalszerző műhellyel –, vagy egy, a katolikus könnyűzene területén elismert szereplő meghívása mind terveik között szerepel.

„Sok a tavalyról visszatérő jelentkező, mind résztvevői, mind tanári oldalról” – mondta Marci. – „Ez már önmagában jó visszajelzés. A táborban alakult egyik zenekar máig is működik. Mivel a kapcsolati háló nagyon fontos, létrehoztunk Facebookon egy olyan felületet, ahol a csoporttagok tudnak egymással – zenével kapcsolatos – eszmecseréket folytatni, kottákat szerezni, vagy akár események hírét továbbadni. Ide bárki csatlakozhat.”

A KAZETTA - Katolikus Zenei Tábort idén július 24-31. között rendezik meg Balatonbogláron. Részletesebb információk ide kattintva érhetőek el: KAZETTA – 2019


Fotó: Csanády Lőrinc

NEK Titkárság