Az Élet forrása – Készülünk az Eucharisztikus Kongresszusra

2019. május 22.
A Mária Rádió állandó műsorának története

Egy szentségimádás során fogalmazódott meg az ötlet, hogy legyen olyan állandó műsor a Mária Rádióban, ami az Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való felkészítést segíti. Milyen az, amikor Isten egyengeti a földi igényeket, hogy égi terve megvalósulhasson? Barlay Gábor a műsor vezetője és Rácz Zsuzsanna Enikő, a műsor egyik vendége mesélnek.


Barlay Gábor a műsor születéséről:

„2018 nyarán úgy alakultak a munkahelyi elfoglaltságaim, hogy átmeneti időre felszabadult elég sok szabad kapacitásom. Rögtön arra gondoltam, hogy ezt az időt hasznos dolgokra, önkéntes munkára szeretném fordítani. Bejelentkeztem a NEK Titkárságán és a Mária Rádióban is, mindkét helyen nagyon örültek nekem, de konkrét feladatot, megbízást hirtelen nem tudtak adni. Kissé csalódott voltam emiatt, és így, ezekkel a gondolatokkal mentem a heti csendes egyéni szentségimádásomat végezni. Jézus elé tártam ezt a helyzetet, és szinte azonnal jött is a válasz a szívemben: a Mária Rádióban készítsek műsort a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról!

Még másnap visszamentem a Rádióba, elmondtam a szerkesztőknek, hogy milyen hívást éreztem a szívemben, de meglepetésemre eltanácsoltak: azt mondták, hogy egy új műsort jobban elő kell készíteni, végig kell gondolni, különben is, mi lesz, ha pár hónap múlva úgy alakul a munkahelyem, hogy nem tudom majd folytatni az önkéntes tevékenységet? Azt javasolták, hogy várjunk még ezzel a műsorral, értsük meg előbb a helyzetet, érlelődjön még ez a hirtelen jött ötlet. Meglepődtem a szerkesztők reakcióján, hiszen úgy éreztem, Jézus „küld” a Rádióba a NEK-es műsor ötletével, de természetesen tudomásul vettem a döntésüket.

Pár nap múlva csörgött a telefonom. A Rádió főszerkesztője hívott, és azt kérte, hogy minél hamarabb kezdjem el a tervezett NEK-es műsoromat. Ismét meglepődtem, de ezúttal pozitívan! Kérdésemre a főszerkesztő elmondta, hogy az ottlétemet követő napokban több telefonhívást is kaptak különböző helyekről és személyektől. A betelefonálók azt kérdezték, miért nincs még műsora a Mária Rádiónak a 2020-as Eucharisztikus Kongresszusról? Így aztán elkezdtek gondolkozni, hogy mit lehetne tenni, és hirtelen valakinek eszébe jutott, hogy néhány napja volt itt valaki egy NEK-es műsor ötletével. Így indult el 2018 augusztusában Az Élet forrása című műsor a Mária Rádióban.”

Rácz Zsuzsanna Enikő, az óbudai szaléziak missziós küldötte a március 24-i műsorban osztotta meg közösségi missziós munkájának és saját életének az Eucharisztia által beérő gyümölcseit:

„2013-ban láttam a moziban Az utolsó hegycsúcs című filmet, amiben ez is elhangzott: A mennyországtól csak az ostya pereme választ el minket. Elemi erővel hatott rám ez a mondat. Már ott a moziban megfogalmaztam, de jó, hogy katolikus vagyok, és minden nap mehetek szentségimádásra. Akkor határoztam el, hogy minden egyes nap szeretnék szentségimádásra járni, mert együtt akarok lenni az Úrral. Azóta is napi szentmisére járó vagyok. Leginkább reggel megyek, és ez is olyan jó, mert amikor beérek a munkahelyemre, már történt valami jó velem, már erőt kaptam. Nem szabad abbahagyni, bár sokszor nagy a kísértés, hogy tovább aludjak. Aztán mégis beindul bennem a Szentlélek, hajt, és megyek! Az életemben az Eucharisztia a legfontosabb, ezzel tudok élni, ettől vagyok az, aki vagyok.”

„Amikor meghallottam, hogy lesz a Kongresszus, akkor nekem az első gondolatom az volt, hogy én szeretnék ezért dolgozni! A Városmajorban jártam a szentségimádás iskolájába, és az a 12 alkalom átformált. Teljesen belelkesültem, mondtam is a missziós küldött társamnak: ezt meg kell csinálnunk!”


Az Élet forrása – Készülünk az Eucharisztikus Kongresszusra című, kéthetente jelentkező műsor azt tűzte ki célul, hogy a hallgatókhoz közelebb vigye a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülés, ráhangolódás ügyét, illetve tudatosítsa a hívők körében a Kongresszus jelentőségét, fontosságát. Célja továbbá, hogy példaadásával, buzdításával, az elhangzó beszámolókkal minél több hallgatót fellelkesítsen az eucharisztikus életben való egyéni és közösségi elmélyülésre, az Oltáriszentségben jelen lévő Jézussal való személyes, élő kapcsolat kialakítására, megújítására. Segíti a plébániaközösségeket, hogy mások tapasztalataiból merítve építsék, színesítsék a közösségeiket Jézusban.

Az Élet forrása című műsor kéthetente, vasárnap esténként 21.00 órától hallható a Mária Rádióban. A műsor vendégeivel folytatott beszélgetések itt hallgathatók újra: https://hangtar.mariaradio.hu/Az_elet_forrasaFotó: Mária Rádió

NEK Titkárság