Rómát látni és...

2019. május 21.
...továbbadni a NEK híreit! Az Örök Városban vendégeskedtek a NEK sajtóirodájának képviselői

1938 után ismét mérföldkőhöz érkezik a Magyar Katolikus Egyház, hiszen 2020. szeptember 13. és 20. között újra Budapest ad otthont az immár 52. alkalommal megrendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak (NEK). 500 nappal a Kongresszus nyitóeseménye előtt a budapesti Szent István-bazilika előtt ötszáz gyermek énekelt egy szervezett flashmob keretében, amit jelenlétével megtisztelt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek. Többek között az erről készült kisfilmet is büszkén mutatta be Fábry Kornél atya, a NEK főtitkára Rómában, a különböző vatikáni intézményekben tartott előadásai során, melyeknek célja elsősorban a budapesti Kongresszus hírének terjesztése volt.

Rómában mutatták be a NEK hivatalos programját március végén. Ugyancsak az Örök Városban tett fontos látogatást a NEK sajtóirodájának képviselete május 15. és 17. között. Bár a Rómában nem gyakori esős idő nehezítette a közlekedést, annál nagyobb ambícióval indult a Vatikáni Rádió magyar szerkesztősége felé a NEK képviselete, ahol Vértesaljai László és Somogyi Viktória fogadta a látogatókat. A találkozó során szó esett a szervezés jelenlegi állapotáról, valamint a soron következő lépésekről és nagyobb eseményekről, programokról. A Vatikáni Rádió az “Egyház és a pápa hangja”, mely fontos összekötő a Vatikán és a Magyar Katolikus Egyház között.

Május 16-án sűrű nap elé nézett a delegáció - immár esőfelhők nélkül - az igazi római májusi napsütésben. Elsőként a Szentszéki Magyar Nagykövetségen fogadta Habsburg-Lotharingiai Eduárd nagykövet, valamint Érszegi Márk Aurél első beosztott diplomata a küldöttséget. A Nagykövetség már a NEK szervezésének kezdete óta fontos szerepet tölt be és támogatja a rendezvény sikeres lebonyolítását. A barátságos találkozót követően Róma és Európa talán legrangosabb egyházi kommunikációs műhelyében folytatódott a program. A Szent Kereszt Pápai Egyetem (Pontificia Universita’ della Santa Croce) az Opus Dei egyházi prelatúra fennhatósága alá tartozó felsőoktatási intézmény Róma belvárosában, a festői Piazza Navona szomszédságában. A diákok a világ minden tájáról érkeznek, többek között Dél-Amerika számos országából (Argentína, Chile, Brazília, stb.), de az afrikai országokat is sokan képviselik, mint Burkina Faso, Nigéria vagy Uganda. Az itt tanulók között többen érkeztek Ázsia különböző részéről is, mint például a Fülöp-szigetek, Kazahsztán, Dél-Korea. Az egyetemen négy szak - teológia, filozófia, kánonjog és kommunikáció - biztosít lehetőséget a tanulmányok elvégzésére. A kommunikáció szak vezetőségével szervezett találkozót nagy érdeklődés övezte, hiszen a Kongresszus nemzetközi jellegéből fakadóan az egyetem sokszínűsége lehetőséget biztosított arra, hogy az itt tartott előadás és programbemutató által a NEK híre eljuthasson a világ különböző pontjaira. José Mariá La Porte dékán köszöntő szavai után Gergácz Dóra, a NEK római sajtóreferense - aki egyben a Szent Kereszt Egyetem harmadéves kommunikáció szakos hallgatója - mutatta be a résztvevőket. Dolhai Lajos, a Nemzetközi Teológiai Bizottság tagja, az Eucharisztikus Kongresszus Teológiai Bizottságának elnöke és egyben a NEK alapdokumentumának szerzője nyitotta meg a bemutatót. Előadásában ismertette a kilenc kisebb-nagyobb fejezetre osztott dokumentumot és annak tartalmát.

“Ahogyan a jelszó is utal rá, a Kongresszus alapvető célja, hogy elmélyítse és tudatosítsa a katolikus hívekben, hogy az Egyház életének forrása az Eucharisztia” - mutatott rá a dokumentum és a Kongresszus mottójának lényegére Dolhai Lajos. Az előadását követően Fábry Kornél, a NEK főtitkára egy dinamikus és színes prezentációval mutatta be nemcsak a Kongresszus helyszíneit és programját, hanem Magyarországot és Budapestet is. A résztvevők érdeklődve figyelték a prezentációt és a figyelemfelhívó videókat, majd többen már az előadás után jelezték részvételi szándékukat.

A programsorozat záróakkordjaként május 17-én reggel a Vatikáni Rádió Marconi-termében Dolhai Lajos és Fábry Kornél atyák ismét lehetőségeket kaptak, hogy beszámolót tartsanak a NEK előkészületeiről. Az eseményen jelen voltak a Rádió különböző nyelvi adásainak munkatársai, valamint Andrea Tornielli, aki a Vatikáni Kommunikációs Dikasztérium főszerkesztője. Az előadás végén a főszerkesztő megemlékezett XII. Piusz pápáról, aki 1938-ban még Pacelli bíborosként vett részt a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, ahol XI. Piusz pápát képviselte. Nem egészen egy évvel azután, hogy Eugenio Pacelli vonata kifutott a Keleti pályaudvarról, 1939. március 2-án, 63. születésnapján XII. Piusz néven lett Róma püspöke és Szent Péter 260. utódja a pápaságban.

„Bízunk benne, hogy a jövő évi, budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus során sok-sok nemzetnek mutathatjuk meg a magyar vendégszeretetet” - hangsúlyozta Fábry Kornél előadásának végén.

Fotó: Ambrus Marcsi

Gergácz Dóra/NEK Titkárság