Hét évszázad tanúja: Magdolna-torony

2021. július 28.
A budai Várban a Kapisztrán téren nyúlik az ég felé a Magdolna-torony, amely az egyetlen középkori torony a fővárosnak ezen a részén. A NEK hetében érdekes és izgalmas programokon vehetsz részt a műemlék épületben.

A Várhegy kialakítása és erődítése a tatárok pusztítása után kezdődött el. A királyi alapítású Boldogasszony-templom mellett, a zömmel német ajkú városrészben a magyarok is szerettek volna egy önálló kápolnát.

Torony és templom

A budai magyar polgárok alapították a Szent Mária Magdolna kápolnát, amelynek papjai a magyar hívek lelkipásztori szolgálatát végezték. Az épületet a piac mellett emelték. A torony egykor nem magányosan állt, hanem egy gótikus stílusú templom kapcsolódott hozzá.

Buda egyetlen eredeti középkori tornya

Katolikusok protestánsok közös imahelye

A török megszállás időszakában megosztva használták a templomot a katolikusok és a protestánsok. 1591 után azonban a muzulmánok imahelyeként szolgált az épület. 1686-ban Buda visszafoglalásakor a templom súlyosan megrongálódott, a ferencesek építették újjá barokk stílusban. Működésüket II. József rendelete lehetetlenítette el. 1787-ben bezáratta a rendházat és a templomot is.

Megsemmisülés

A 19. század elején a hadsereg, 1920-tól a római katolikus tábori püspökség használta az épületet annak 1945-ös lerombolásáig. A második világháborúban a főváros ostroma során az épület súlyos sérüléseket szenvedett. Az újjáépítés során csak a tornyot sikerült megmenekíteni.

Harangjáték és körpanoráma

A torony alsó része négyzetes alaprajzú, háromszintes, amelyre egy nyolcszögletes kétszintes rész került. A toronyból páratlan panoráma nyílik a városra. A Mária Magdolna Torony első emeletén 24 harang található, amelyek számítógépes vezérléssel harangjátékkal szórakoztatja az érdeklődőket.

Nagy idők tanúja

Ars Sacra a NEK hetében

A Magdolna-torony és környéke több program helyszíne lesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hetében. Megismerhetjük várbeli séták keretében az épített örökségünk, köztük a torony és az egykori templom történetét. A világeseménnyel egyidőben rendezik meg, immár 15. alkalommal az Ars Sacra Fesztivált. A díjnyertes rendezvénysorozat kiemelt helyszíne ezúttal a Szent István-bazilika előtti szabadtéri színpad lesz, ahol egész héten színes zenei programokkal, beszélgetésekkel várnak minden érdeklődőt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából.

A fesztivált programjaihoz kattints ide!

Fotó: wikipedia