Híd múltunk és jelenünk között

2021. június 23.
Az új hangzást kedvelőkre és az újításoktól idegenkedőkre is gondolt Kovács Ákos és szakmai stábja, amikor számos verzióban rögzítették a NEK himnuszát. Ezek egyikében az 1938-as Koudela Géza-féle kották alapján csendül fel az ismert népének.

Kovács Ákos úgy vélekedett, hogy azzal, hogy az 1938-as hasonló világesemény himnuszát újrahangszerelték hidat emeltek a múlt és a jelen közé. A zenész, dalszerzővel Nagy Katalin műsorvezető beszélgetett a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. Az interjúban a zenész felidézte a felkérésének körülményeit. Úgy fogalmazott: „A hárítások története ez a munka. Először arra kértek fel, hogy én írjak egy új himnuszt, de erre abszolút nem érzem méltónak magam, hiszen az egyházzene nem az én asztalom. Ezután meghirdettek egy pályázatot, de a beküldött művek között nem találtak olyat, amit igazán jónak ítéltek. Farkas Attila atya sugallatára végül az az elhatározás született, hogy a korábbi, Győzelemről énekeljen napkelet és napnyugat kezdetű himnusz kapjon új hangzást. Pejtsik Péter barátom hangszerelte az új verziót, de készült egy felvétel az eredeti kották alapján is – ha valaki esetleg idegenkedik az újításoktól, és a régi dalt a megszokott formában szeretné hallani.”

Kovács Ákos kiemelte, hogy a fiatalokat valódi fiatalokkal lehet a leghatékonyabban megszólítani. Három tehetséget kért fel - Nagy Bogit, Dánielfy Gergőt és Czinke Mátét -, akiknek sajátos magabiztossága, ami az ifjúság tisztaságával párosult, mélyen meghatotta a zenészt. Hozzátette, a 2021-es világeseményre felújított zeneműhöz egy imázsfilm is készült, amely a három fiatal énekes megtérésének a történetét mutatja be.

A beszélgetést teljes egészében itt hallgathatod meg!

Forrás: NEK