A hit titkai

2020. december 17.
Az Eucharisztia az egyik legkomolyabb és a legnehezebb téma a katolikus vallásban. Hogyan kerülnek közelebb ehhez a hittitokhoz kicsik és tinédzserek? Mutatjuk!

Lóczi Tamás sátoraljaújhelyi esperes, plébános útmutatásával az egészen kicsi gyerekek a materiális szintről, a búzaszemtől, a kenyérsütés folyamatán át ismerkednek meg az Eucharisztia titkaival.
A gimnazisták a szentek példáin, a NEK TV forgatásának idején éppen a boldoggá avatott olasz tinédzser, Carlo Acutis életén keresztül juthattak közelebb az Oltáriszentséghez. Természetesen megkérdeztük a gimnazistákat is, mi ragadta meg őket a szinte kortársuknak számító fiatal tetteiben.

Lóczi Tamás elmondta, nem szereti, ha a szenteket hibátlanként ábrázoljuk. „Ha elolvassuk az életüket, abban vannak zsákutcák, néha nagy mélységek. A lényeg, hogy ezekben a helyzetekben sem mondott le róluk Isten, és ők sem Istenről.”

A diákok lelkigyakorlatának záróeseményébe is bekapcsolódhatott a NEK TV, elültették az agrártárca által a plébániai közösségeknek felajánlott nemesített rózsatövet, amely a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus rózsája.

Sátoraljaújhelyen a NEK-re való előkészületbe valamennyi korosztályt bevonják. Lóczi Tamás számára is új felismeréseket tartogattak az elmúlt évek, amelyek az Eucharisztia még mélyebb megismerésével teltek. A plébános azt mondta erről:

„A szentmisében felmutatjuk a hívek előtt a kettétört Eucharisztiát. Bár fizikailag én emelem fel Őt, de egyre inkább úgy érzem, hogy nem én emelem fel Őt, hanem Ő tart meg engem"

Az adás további részében Budapesten, a Lehel téren Monostori Lászlónál vendégeskedtünk. A plébániai kormányzó mesélt arról, hogyan misézett a nagymamája kispesti konyhájában óvodásként málnaszörppel; mikor és minek a hatására döntött úgy, hogy a papi hivatásnak szenteli életét. Természetesen beszélt az adventi időszakról és annak veszélyeiről is. Beavatta a nézőket abba is, hogy próbálja meg elkerülni a kiégést, mit jelent számára a természetjárás. 1996 óta járja a Kék túra ösvényeit. Monostori László úgy fogalmazott, amikor egyedül indul útnak és elcsendesedik az egész kirándulás egy imádsággá válik. Nagy örömet jelent számára az, hogy „amikor kikapcsolódom, akkor is együtt lehetek az Úrral.”

Tartsatok velünk és nézzétek meg a teljes adást!

Fotó: Ambrus Marcsi