A Homokhátság összegyűlt a kereszt alatt

2019. március 16.
Március 13-14-én Mórahalmon, a Szent László Király templomban találkozhattak a homokháti hívek a Missziós kereszttel

Március 13-14-én Mórahalmon, a Szent László Király templomban találkozhattak a homokháti hívek a Missziós kereszttel. „Egy meghívó ez a kereszt, mellyel a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra mutatunk előre” – fogalmazott Serfőző Levente helynök atya, aki az első nap végén ünnepi szentmisét mutatott be tizenegy környékbeli plébános koncelebrálásával a mórahalmi és a szomszéd településekről érkezett hívek által zsúfolásig megtöltött templomban.

A szentmise előtt már több mint egy órával korábban megtelt a templom, amikor előbb a helyi Szívvel-énekkel kórus által vezetett szentségimádással, majd a zákányszéki hívek és plébánosuk, Janes Zoltán atya felajánló imaórájával hangolódhattak az Oltáriszentség ünneplésére. Maga a szentmise is felemelő volt, a számos közösségből összegyűlt hívő együttes imája és éneke valódi búcsús-zarándoklatos hangulatot teremtett a kereszt körül.

A két nap folyamán napközben is szép számmal tértek be a különleges kereszthez hosszabb-rövidebb időre, és sokan kapcsolódtak be a plébánia önkéntesei és a Szent László Katolikus Általános Iskola osztályai által vezetett közös imákba, akik rózsafüzérrel, keresztúttal, énekes és csendes szentségimádással várták az érkezőket. A hittanos gyerekek tanáraikkal, hitoktatóikkal vagy plébánosukkal, Joó Balázs atyával érkeztek, az imaórák után pedig valamennyien kíváncsian állták körül és vizsgálták a kereszt gyönyörű díszítését és a benne elhelyezett ereklyéket. A legkisebbek halk zene mellett rajzokon örökítették meg a látványt, míg a nagyobbak a keresztben őrzött ereklyék tulajdonosait bemutató tablókat böngészve ismerték meg példaképeinket. Izgalmas volt a gyerekek számára a Missziós keresztet bemutató szórólap alapján keresgélni, melyik ereklye hol helyezkedik el, lelkesen fedezték fel például templomunk védőszentjének, Szent László királynak ereklyetartóját is.

Különleges és megható hajnali imaórával kezdődött a második nap, amikor a kereszt tövében az egyházi iskola igazgató asszonya minden ott tanuló gyermekért és ott dolgozó pedagógusért, munkatársért gyertyát gyújtott.

Nagy örömként és megtiszteltetésként élték meg ezt a két napot a mórahalmi és homokháti hívek, hiszen a Missziós kereszt hosszú zarándokútjának itt töltött órái lélekemelő, közösségerősítő érzéssel töltötték el szíveinket. Köszönet érte, hogy így is közelebb kerülhettünk a világegyház nagy 2020-as ünnepéhez.

Szöveg és képek: Szeged-Csanádi Egyházmegye