Huszonnégy óra az Úrért

2019. március 24.
A hagyományosan a nagyböjt negyedik vasárnapja előtti pénteken és szombaton tartott 24 órás szentségimádáshoz az egész világon csatlakoznak a hívek

Hatodik alkalommal hirdeti meg 2019-ben a „24 óra az Úrért” elnevezésű egész napos szentségimádást az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa. A kezdeményezéshez több magyarországi plébánia is csatlakozik március 29. és 30. között, különösen aktív a Pécsi Egyházmegye.

A hagyományosan a nagyböjt negyedik vasárnapja előtti pénteken és szombaton tartott 24 órás szentségimádáshoz az egész világon csatlakoznak a hívek. A nyitó szentmisét Ferenc pápa március 29-én 17 órakor mutatja be Rómában, a Szent Péter-bazilikában. Idén János evangéliumának egyik mondata szolgál mottóként: „Én sem ítéllek el” (Jn 8,11). A napon, amit az Oltáriszentség előtti ima és a személyes megtérésre való meghívás fémjelez, Jézusra – az ítélkező tömeggel szemben – úgy tekintünk, mint aki végtelen irgalmasságával a kegyelem és az új élet lehetőségét tárja elénk.

A Pécsi Egyházmegye esperesi kerületeiben a következő helyszíneken kapcsolódnak be a 24 órás szentségimádásba:

A Pécsi Esperesi Kerület plébániáin március 29-én, pénteken kezdődnek és szombat délig tartanak a szentségimádások (a kezdés pontos időpontjáról a plébániák adnak tájékoztatást).

A pécs-gyárvárosi templomban szombaton 15 órakor várják a híveket – a bűnbánati liturgiával egybekötött befejező szentségimádás során szentgyónásra is lehetőség lesz.

A Mohácsi Esperesi Kerületben március 29-én 19 órától 24 óráig a mohácsi zárdatemplomban tartanak szentségimádást.

A Szekszárdi Esperesi Kerületben Bátaszéken március 30-án 15 órától eucharisztikus keresztutat, 16 órától vezetett és csendes szentségimádást, majd 18 órakor szentmisét tartanak (s szentségimádás alatt gyónási lehetőséget biztosítanak). A szentmisét Pekker Mátyás esperes mutatja be.

A Paksi Esperesi Kerület hívei plébániájukon érdeklődhetnek a szentségimádásról.

A Tamási Esperesi Kerületben március 29-én, pénteken Ozorán 14.30 és 16 óra között; Simontornyán 16.30-tól 19 óráig; Pincehelyen és Tamásiban 17 és 19 óra között, szentmisét követően tartanak vezetett szentségimádást (gyóntatással). Március 30-án, szombaton Tamásiban 8 és 12, Simontornyán 8 és 10, Pálfán 10 és 12 óra között lehet szentségimádáson részt venni.

Ferenc pápa 2016-ban az Irgalmasság Rendkívüli Szentévét lezáró Misericordiae et misera kezdetű apostoli levelében arra emlékeztetett, hogy „a kiengesztelődés szentségének újból meg kell találnia a központi helyét a keresztények életében”. Ezt a célt szolgálja a „24 óra az Úrért” kezdeményezés, amelynek megszervezésére a jövőben is biztatja az egyházmegyéket.

A 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve az Oltáriszentség jelenlétében végzett imádság különösen fontos szerepet kap. A szentségimádásra való felkészüléshez a Pécsi Egyházmegye pasztorális irodája az innen letölthető dokumentumokat javasolja.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye