Isten áldja Nigériát!

2020. augusztus 27.
John Onaiyekan bíboros, Abuja első érseke, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyik előadója számos alkalommal emelt szót a szabad vallásgyakorlásért, ami a megbékélés alapja.

Hatezer nigériai keresztény esett a Boko Haram és a fuláni népcsoport fegyvereseinek áldozatául 2015 óta. Az erőszakos cselekmények napi szintűvé váltak az afrikai országban a nemzetközi tiltakozás ellenére. Csak idén májusig több, mint hatszáz ember életét oltották ki iszlám szélsőségesek a vallásüldözés következtében. Ezen a héten a dzsihádista fegyveresek száznál is több civilt ejtettek foglyul Kukawa városában.

Negyvennapos fohász

A Negyvennapos ima az ország megmentéséért címmel életre hívott kezdeményezés célja, hogy Isten segítségét kérjék a keresztények a hazájukban tomboló erőszak megszüntetéséért. A püspöki kar tagjai arra buzdítják a közösségeket, hogy minden délben az Úrangyala imádság után mondjanak el egy Miatyánkot, egy Üdvözlégyet és egy Dicsőséget.

Véres, lassú megszállás

Mária mennybevétele napján Ferenc pápa imádkozott Nigériáért, az ott élőkért.

A helyzet drámai. „Mindennap, minden héten történnek gyilkosságok, de semmit nem tesznek ellene. Nagyon sok a szenvedés, senki nem érti, mi történik. Egyes esetekben a muszlim közösségeket is megtámadják, de elsősorban a keresztények állnak a célkeresztben” – mondta Patrick Alumuku atya, az abujai érsekség kommunikációs igazgatója. „Lassan, de folyamatosan halad előre a megszállás: a fegyveresek házakat gyújtanak fel, öldökölnek és területeket foglalnak el.”

„Belefáradtunk…”

A nigériai püspöki konferencia elítéli a helyzetet, és határozottan kéri a kormányt, hogy vessen véget a gyilkolásnak: „Mindannyian belefáradtunk ebbe a helyzetbe. Szívünk vérzik, és egyre nő az aggodalmunk a mészárlások miatt” – írják közleményükben a nigériai főpásztorok, akik felajánlják imáikat a támadások által sújtott áldozatokért, és Istenben bízva elkötelezik magukat, hogy emberileg mindent megtesznek annak érdekében, hogy biztosítsák a jólétet és a szabadságot minden nigériainak.

„Legyünk a megbocsátás és a kiengesztelődés eszközei! Járjunk az igazságosság és a béke megteremtése útján! Isten adjon bátorságot, hogy ezen munkálkodjunk, és Isten áldja meg Nigériát!”

– zárják nyilatkozatukat az afrikai ország püspökei.

Gazság és szépség

John Onaiyekan bíboros, Abuja első érseke, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyik előadója rendszeresen beszámol a nigériai helyzetről és annak megoldási lehetőségeiről. Korábban azt nyilatkozta: „Mindent meg kellene tennünk, hogy az alapelveket megőrizzük. A vallásszabadság elvét: mindenkinek joga van Istent a maga módján imádni. (…) Ami azt jelenti, a vallási kisebbségek jogait teljes egészében el kell ismerni. Különben nem élhetünk békében. Ezen kívül egyértelműen meg kell határoznunk a vallás és a politika viszonyát. Mert a tapasztalat azt mutatja, hogy ahol a vallást és a politikát vegyítik vagy összekeverik, a politika gazsága gyakran hatással van a vallás szépségére.”

A hallgatás kora lejárt

Az Európai Püspökök Konferenciáinak Bizottsága is határozottan felszólította az EU tagállamait, hogy „fordítsanak nagyobb erőfeszítést a nigériai erőszak megállítása, az igazságszolgáltatás, az áldozatok támogatása, valamint a párbeszéd és a béke előmozdításának érdekében.” AZ EU részéről Jean Claude Hollerich, aki szintén a jövő évi budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyik előadója lesz, szolidaritását fejezte ki az afrikai ország keresztény közösségeivel.

Erdő Péter bíboros, prímás a Kossuth Rádiónak adott interjújában úgy vélekedett, hogy egy globális keresztényüldözés alapvonalai bontakoznak ki a szemünk előtt. Azt mondta: „Nekünk érzékenyeknek kell lennünk az embereket, közösségeket ért üldözések, atrocitások, gyűlöletkeltés iránt. A szeretet kultúráját nem halkan, hanem érthetően, hangosan, láthatóan kell képviselnünk.”

Forrás: Vatikáni Rádió; NEK
Fotó: Vatican News