Isten és a vállról indítható rakéta

2021. január 22.
Hogyan érezteti jelenlétét Isten egy korcsolyapályán? Milyen, amikor Isten vállról indítható rakétával mellbe lő? A magyar kultúra napján két író, Zsuffa Tünde és Lackfi János elárulja a titkot.

Két, egymást jól ismerő, régóta mély barátságot ápoló ember, két kiváló író vall hitről, őszinteségről, felelősségről – tökéletesen eltérő módon, 2021 első NEK Podcastjában. Zsuffa Tünde, a NEK sajtófőnöke ezúttal íróként beszél arról, hogy az olvasókat nem lehet átverni: ők azonnal megérzik, egy versben, novellában, mesében, regényben ott van-e az író szíve, vagy nincs. Lackfi János úgy érzi, nem kell feltétlenül kimondani Isten vagy Jézus nevét ahhoz, hogy az olvasók értsék, érezzék, kiről is van szó.

Vendégeink kitérnek arra is, hogyan hatnak rájuk saját műveik. Zsuffa Tünde elmondja: Az ég tartja a földet című legújabb, Szent Erzsébetről szóló regénye teljesen átformálta őt íróként, nőként és anyaként is, Lackfi János pedig elmeséli, hogy mióta négy éve Isten vállról indítható rakétával mellbe lőtte, folyamatosan lángol, s azóta sokkal szemérmetlenebbül beszél Istenről.

Szó esik arról is, hogy a mindennapok zajában mikor van idő kicsit kettesben lenni Istennel. Zsuffa Tünde végtelen sétáiról mesél, s arról: szeret kérdéseket feltenni Istennek, perlekedni, megosztani vele elégedetlenségeit és örömeit. A podcast talán legmeghatóbb percei azok, amikor az írónő 16 éves, műkorcsolyázó fiáról beszél, akit 7 éve elhunyt nagyapja a halálos ágyán tett ígéretéhez híven minden egyes versenyen segíti. „A fiam olyan, mint egy fáklya: felemeli a tüzet, és ha tetszik, ha nem, nekem ezt látnom kell” – fogalmaz Zsuffa Tünde.

Lackfi János megosztja a hallgatókkal a feleségével tett rózsafüzér-sétáit, karantén ima-beszélgetéseiket és azt, hogy intenzív imaélmény akár messengeren keresztül is megvalósulhat. „Egy kattintásra vagyunk egymástól és az egymásban lévő Istentől” – mondja Lackfi.

A beszélgetés végén Zsuffa Tünde kiemeli: előfordul, hogy írás közben olyan gondolatok hangoznak el belülről, amik nem a mieink, de ha le merjük írni őket, az az igazi bátorság és hitvallás.

A teljes beszélgetést ITT hallgathatjátok meg!

Fotó: Ambrus Marcsi