A legtöbb teendő a hitünkkel van

2021. május 30.
Folytatódott a Kossuth Rádió sorozata, amelyben az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előadóival készülnek portréinterjúk. Ezúttal Damian Stayne, a Cor et Lumen Christi közösség alapítója beszélt életéről, ateista korszakáról, a gyógyításról.

A szeptemberi budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyik előadója, Isten mai csodáinak hirdetője. Damian Stayne, a Cor et Lumen Christi nevű közösség alapítója világszerte hirdeti Isten gyógyító szeretetének örömhírét, szolgálata során sok ezer ember gyógyult meg testi és lelki betegségéből és töltekezett a Szentlélek erejével. Magyarországon is többször járt már. Gécsek-Tóth Enikő beszélgetett a közösségalapítóval.

A békét kereste, az ürességet érezte

Édesapja a püspök munkatársaként laikusként dolgozott teljes állásban. Nagyon radikális volt, számos fiatalt hozott a Katolikus Egyház közösségébe. Az erősen vallásos katolikus családban növekedő Damian Stayne kamaszkorában mégis ateistává vált. Nem menőségből, hanem ahogy fogalmaz interjújában, tapasztalás útján. „Megtapasztaltam a teljes ürességet az univerzumban. (…) Nagyon örültem volna bármilyen szikrának, de csak az űrt érzékeltem. Az emberek azóta kérdezték, van-e személyes élményem arról, hogy találkoztam Jézussal. Most már van. De azokban az időkben személyes élményem csak a hiányról volt.”
Damian Stayne kereste a békét. Azt, ami azokból az emberekből áradt, akik abba a közösségbe jártak, ahová a lázadó kamasz szülei is.

A „rocker hős” nagymamák

Úgy gondolta, hogy a vallásukat gyakorló katolikusokkal is hasonló történhet, mint egy edzőteremben, ahová ha gyakran jár az ember és súlyzózik, megerősödik.
„Nem hittem Istenben. De feltételeztem, ha ugyanazokat mondom, mint a hívők, működni fog a dolog. Amikor elmentem közéjük, nagyon rendezetlen voltam. Egy igénytelen kamasz hosszú hajjal, fekete heavy metal pulcsiban. Ez volt az életem, ennek a rendezetlenségnek a kultuszában éltem. Aztán leültem a közösség tagjai közé. Túlnyomórészt idős nénik voltak ott, 90 körüliek. Egy körben ültek egy gyertya körül. Sehol egy fiatal, csak én, 19 évesen, egy templom szegletében. Aztán elkezdtek énekelni. Komolyan mondom, borzalmas volt. Én a Black Sabbath, az AC/DC, a Led Zeppelin és Jimmy Hendrix világából jöttem. Amikor énekelték az énekeket azt éreztem, hogy ez nagyon-nagyon rossz. De láttam rajtuk, hogy mennyire élnek, amikor énekelnek. Olyanok, mint a rocker hősök.”
Stayne megkérdezte a mellette ülő 90 éves hölgyet, hogyan érte el a békét. Azt a választ kapta: „Imádkozz, hogy a Szentlélekből részesülhess, kedvesem!” Szót fogadott. Imádkozott és hívta a Szentlelket. A következő héten – idézte fel emlékeit az interjúban – már inkább barátnőjével töltötte az időt, majd a haverjaival koncertekre mentek és berúgtak. Aztán mégis visszatért a közösséghez és megtapasztalta Isten közelségét és jelenlétét. A gyülekezet tagjává vált és részese volt olyan alkalmaknak, ahol az emberek meggyógyultak. Stayne a 20-as évei közepén járt ekkor. Ő maga is közösségalapító lett.

Egy közösség születése

Cor et Lumen Christi, vagy Krisztus szíve és fényessége nevet viseli a közösség. „Meglátogattam Párizsban egy euchariszikus karizmatikus és egy elmélkedő közösséget is. Nem tudtam választani a kettő közül. Szerettem volna egy mély intimitást az Istenhez való imáinkban. De elkötelezett voltam egy misszionárius élet iránt is, amelyben megnyilvánul Isten élete a karizmatikus ajándékok gyakorlásán keresztül. Amikor megalapítottam a Cor et Lumen, Szív és fény közösséget, akkor szerettük volna ötvözni ezt a két irányzatot” – mondta a Kossuth Rádió riporterének.
Damian Stayne elmagyarázta, hogy a karizma a kegyelemből fakadó, a Szentlélek által ajándékozott képesség az életre és szolgálatra az egyházban és a világban. A karizma egy természetfeletti ajándék, egy adomány, amely egy emberi képességet természetfelettivé emel. Példaként a közösségalapító azt említette, ha valakinek van zenei tehetsége és kap ajándékot az Istentől, akkor, ha a templomban zenél, az emberek a zenéjén keresztül megérezhetik Isten jelenlétét. Ebből az ajándékból minden keresztény ember részesülhet. A Cor et Lumen Christiről elmondta, fő tevékenységük, hogy közösségként éljék életüket egymással és Istennel. Isten és egymás szeretete az alapja a működésüknek. Damian megtapasztalta a keresett békét, a megnyugvást.

„Együtt tudok érezni azokkal, akik nem hisznek nekem”

Később olyan csodákat láthatott, hogy emberek meggyógyulnak. Világszerte Damian Stayne is számos gyógyító gyűlést tartott már. Ezekről azt mondta: „Ha valaki kap Istentől ajándékot, sosem tudhatja biztosan, hogy az adott helyzetben hogyan fog működni. Nem mondhatom, hogy minden vak ember jöjjön el hétfőn és látni fog. Nem mondhatom ezt, ha Isten nem sugallja. Nem ismerek olyat, akinek ilyen erős ajándéka lenne. Nagyon érettnek kell lenni ebben a szolgálatban, hogy ez így működjön. Nem találkoztam még ilyennel. Amit viszont megéltem az az, hogy minden gyógyító gyűlésen, amit tartunk, meggyógyulnak emberek. Az elmúlt 30 évben sosem volt még olyan alkalom, hogy ne gyógyult volna meg valaki.”
Stayne mesélt egy olyan gyógyító gyűlésről, amelyen egy 70 éves nő is részt vett, aki vakon született. Az Úr azt kérte, hogy ezúttal Damian lánya imádkozzon elsőként a hölgy és a vakok, gyengén látók gyógyulásáért. A 19 éves lány fohásza nyomán negyvenen gyógyultak meg. „Tudom, hogy akik hallgatják ezt, hihetetlennek tűnik mindez. Semmi baj, megértem őket. Mielőtt még megtértem, én is néztem ilyen gyógyító gyűléseket a tv-ben és kérdeztem, milyen félkegyelműek hiszik el mindezt? Biztos, hogy nem normális, aki azt hiszi, ezek tényleg megtörténtek. Úgyhogy együtt tudok érezni azokkal, akik nem hisznek nekem. Hiszen egykor én sem hittem ebben. Nem kötelező elhinni” – mondta az interjúban Damian Stayne.

Imádság, hűség, tisztaság

Felmerül ezek után a kérdés – el is hangzik a műsorban: miért nem gyógyul meg minden beteg, szenvedő ember a világban. Damian Stayne úgy válaszolt: „Istennek a mi közbenjárásunkra is szüksége van. (…) Azt tapasztaltuk, hogy a csodák akkor történnek meg, ha hiszünk bennük. Jézus is ezt mondja. Ő sem tudott minden csodát véghez vinni a szülővárosában az ott élők hitetlensége miatt. Tehát még Isten sem tudott mindenkin segíteni, mert nem hittek benne kellőképpen. Úgyhogy a legtöbb teendőnk a hitünkkel van. Hogy neveljük, öntözzük, gondozzuk.” A Cor et Lumen Christi közösség három országban van jelen: Angliában, Lengyelországban és Magyarországon. Damien Stayne többször járt már hazánkban, szeptemberben az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson tart előadást. Hogyan készül a találkozásra? „Az életemmel készülök” – mondta. „Csak igyekszem mély életet élni imádsággal, hűséggel és tisztasággal Isten felé.”

A beszélgetést ITT teljes egészében meghallgathatod!

Ha szeretnéd élőben is hallani az előadását szeptember 6-án a Hungexpón, regisztrálj!

Forrás: Kossuth Rádió
Fotó: NEK