A NEK hírnökei Üllésen

2021. július 13.
Folytatódik a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hírnökeinek országjárása. Ezúttal Üllésen egy olyan atya, Kopasz István lesz az est házigazdája, akiért tavaly ősszel világszerte imádkoztak, miután a koronavírus miatt lélegeztetőgépre került.

Nincs megállás. Ismét úton a kongresszus hírnökei, ezúttal a Homokhátság felé veszik az irányt, hogy minél több embert szólítsanak meg és hívjanak el a szeptemberi kongresszus eseményeire, Budapestre.

Négy férfi, egy este…

Július 14-én, (szerdán) 18 órától Üllésen, a Déryné Művelődési Házban ezúttal a NEK nagyszerű hírnökei közül: Dolhai Attila musical-színésszel, Szikora Róbert zenésszel, Csókay András idegsebésszel és Pindroch Csaba színésszel tölthetnek el egy remek estét. Ők beszélgetnek majd Zsuffa Tündének a NEK sajtófőnökének moderálásával életről, hitről, Istenről. Az esemény házigazdája: Kopasz István atya lesz.

Életesély: 10 százalék

Egymás felé nyitottabbá, még segítőkészebbé váltak a Homokhátságon élő hívek, miután egy időre nélkülözniük kellett plébánosukat. Kopasz István atyának tíz százalék esélyt adtak kezelőorvosai arra, hogy életben marad. Üllés és Zsombó plébánosa október végén fertőződött meg a koronavírussal. Nagyon súlyos állapotban, magas lázzal szállították kórházba, lélegeztetőgépre és altatásba került, több alkalommal dialízisre volt szüksége.

A világméretű család imája

A plébános egész családja 94 éves édesanyja, nyolc testvére, az ő 35 gyermekük és 22 dédunokájuk mellett, ismeretlenek és ismerősök imádkoztak Kopasz István felépüléséért. Imalánc szerveződött, amely behálózta az egész világot: többek között Ugandában, Dél-Koreában, Brazíliában, Német- és Lengyelországban, Svájcban és még számos országban, valamint a Fokoláre-mozgalomban fohászkodtak az életéért küzdő atyáért. Kopasz István lekerült a lélegeztetőgépről. A világméretű család együtt támogatta imáival a plébánost.

A fordulat

A Magyar Kurírnak arról beszélt később Kopasz István, hogy amikor az orvosok azt mondták, az előtte álló éjszaka vízválasztó lesz, Kondé Lajos elvitte neki a betegek szentségét. „Azt mondják, akkor fordulat állt be az állapotomban. Az utolsó héten mindennap felébresztettek, figyelték, beindul-e a légzés, ha levesznek a gépről. Húsz nap után tudtam önállóan lélegezni. De a tudatom nem talált vissza a valósághoz. Az altatás ideje alatt bennem egy rémvilág élt, úgy éreztem, megfigyelnek, elrabolnak, és amikor felébresztettek, összefolyt bennem a képzelet és a valóság.”

„…volt, hogy fel akartam adni…”

Néhány nappal karácsony előtt engedték ki a kórházból, azóta is folyamatosan küzd a felépüléséért. „Lelkileg is megéltem mélypontokat, a háromnapos de­­pressziót a fel­­ébresztés után, amikor fel akartam adni, nem lát­­tam értelmét, nem tudtam mozogni, nem tudtam járni, nehéz időszak volt” – mesélt az ébredés utáni napokról a delmagyar.hu-nak Kopasz István.

Kapaszkodó

Áprilisban hosszabb mátrai gyógykezelése után azt mondta: „Öt hét után úgy jöttem haza, hogy most néhány százalékkal rosszabbak az eredményeim. Miközben fizikailag erősödtem, a tüdőkapacitásom nem javult. Jézus azt mondja, elég neked az én kegyelmem.” Kopasz István hozzátette, ez a felismerés lelkileg nagyon sokat segített rajta.

Küzdők estje

Talán a gyógyulás felé vezető út egy újabb jelentős mérföldköve lehet, hogy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra ezúttal közösen, egy nagyszerűnek ígérkező esttel készülhetnek az érdeklődők. Kopasz István bizonyította, hogy nagy küzdő. Amikor elgyengült testileg, lelkileg kapaszkodót lelt. Ahogy az a négy hírnök is, akikkel szerda este találkozhatnak. Valamennyiük megvívta, vívja most is a maga harcát, hogy hivatásában, életében megőrizze mindazt az értéket, amely hitéből fakad. Amikor néhány hete Szegeden jártak a NEK hírnökei Kopasz István meghívta őket a saját közösségéhez is... S ők, azt válaszolták: boldogan jönnek!