Egy újabb NEK helyszín: templom és kulturális központ

2021. július 13.
Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyik fontos helyszíne lesz a Városmajori Jézus Szíve templom. A világesemény során spanyol nyelvű misére várják a híveket a csodálatos helyszínen.

A budapesti Városmajori Római Katolikus Egyházközség Jézus Szíve plébániatemplom több elemből (harangtorony, nagytemplom, közösségi házként működő kistemplom) álló építészeti együttesként gazdagítja Budapest XII. kerületét. A három elemet a templom két oldalán egy-egy félköríves nyílású árkádsor köti össze. Eme épületegyüttes a magyar művészet – különösen az egyházművészet – kiemelkedő értéke.

Kápolna az alagsorban

Története akkor kezdődött, amikor a Kis-Svábhegy és a Városmajor környékének betelepülésével a lakókban felmerült az igény, hogy épüljön a közelükben egy templom.

1918-ban elsőként egy kisegítő kápolnát alakítottak ki a Csaba és Maros utca sarkán álló ház alagsorában, majd később a templom megtervezésére Árkay Aladár építészt kérték fel. Az épület azonban már megépítésekor szűknek bizonyult, így először bővítené szerették volna, majd ezt elvetve egy nagyobb építésére szánták el magukat.

Pünkösdi templomszentelés

A városmajori templom előképeiben egyébként fontos szerepet játszott Árkay fia, Bertalan is, aki a budapesti Műegyetem elvégzését követően a bécsi Képzőművészeti Főiskola építész mesteriskolájában Peter Behrens tanítványa volt, majd Párizsban dolgozott Thiers irodájában.

Árkay Aladár végül 1931-ben új tervet készített, azonban rá egy esztendőre elhunyt, így a tervezést fia vette át. Márciusban megindult az építkezés, s 1933. június 4-én, pünkösd vasárnapján Serédi Jusztinián bíboros, hercegprímás felszentelte a nagytemplomot.

Pusztító bombatámadás

1942-re készült el a templom belső díszítése is, azonban szeptember 5-ére virradóra Budapest ellen bombatámadást intéztek, ami súlyosan megrongálta az épületet, egy bomba pedig épp a harangtorony és a templom közé esett. Elpusztult hát a már elkészült hat üvegablak, az épületet borító kőlapok lehullottak a homlokzat nagy részéről, és összeomlott a sekrestye is.

Az ellenálló harangtorony

Nem minden lett azonban a pusztítás áldozata, ugyanis a vasbeton szerkezetű épület egésze, illetve a harangtorony ellenállt a támadásnak. A főváros ostroma viszont további súlyos károkat okozott, amelyeknek helyreállítására éveket kellett várni, az üvegfestmények egy részét pedig azóta sem sikerült pótolni.

Szűzanya szobor a bombatámadás helyén

Az épületegyüttest három műalkotás is gazdagítja: az 1942-es bombatámadás becsapódásának helyen egy Szűz Mária szobor áll, míg Árkay Aladár építésznek állítanak emléket a fia tervei alapján elkészült oszlop és medence, amelyek a kis és a nagytemplom között helyezkednek el. A nagytemplom előtti tér közepén pedig Mindszenty József emlékoszlop található. Ez azt a helyet jelöli, ahonnan a bíboros az első engesztelő zarándoklatot indította a világháborút követően.

Spanyol nyelvű miséje a NEK-en

A plébániatemplom az 1930-as évektől valódi kulturális központ lett amellett, hogy Aba Novák Vilmos festményei is gazdagítják a kimagasló építészeti alkotást, ami az eucharisztikus kongresszus keretében szeptember 8-án 17 órától latin és spanyol nyelvű plébániai szentmisének ad otthont.

Kép: esztergomi-ersekseg, ars-sacra.hu

Forrás:varosmajoriplebania.hu