A neved azzal a pillantással született

2019. augusztus 22.
Azzal válok tanúságtevővé, ha az arcom Jézus arcává válik. Mit kell tennem ehhez?

Az olasz kikötőváros és a napernyőkkel pöttyözött tengerparti nyaralóhely immár 40. alkalommal ad otthont a Rimini Meeting nemzetközi találkozónak. A „Népek közötti barátságért” esemény idén „a neved azzal a pillantással született” mottóval hívja résztvevőit az egyhetes közös gondolkodásra.

Ferenc pápa köszöntő üzenetében elmondta: az élet titka abban rejlik, ha Jézusra tekintünk. Az Ő szemében tükröződő szeretet az, amely megnyitja szívünket, meggyógyít és szabaddá tesz bennünket. Van kire felnéznünk, és így cserébe méltósággal teli, eredeti arcot és identitást kapunk. Megtisztítja látásunkat és lehetővé teszi, hogy új szemmel nézzünk mindent. Jelenlétet ad, amiben Krisztus arcát tükrözzük vissza és ez a keresztény lét, missziós tanítványság az, amit megoszthatunk másokkal.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus képviselői jelen vannak Riminiben, és hirdetve a közelgő szeptemberi eseményünket Fábry Kornél is kapcsolódott előadásában a találkozó mottójához. „Személyünk ahhoz alakul, akit odaadással nézünk, akire a tekintetünket szegezzük. Az eucharisztikus lelkület lényege, engedjük, hogy az életünkben Jézusé legyen a főszerep, ő alakítson minket. Álljunk meg, ne tegyünk semmit, csak fogadjuk be a szentségimádás során kapott Krisztusi jelenlétet.”

Németh Tamást a Comunione e Liberazione közösség magyarországi vezetőjét kerestük meg, nyújtson bepillantást, miről is szól ez a Rimini Meeting, honnan gyökerezik, és mit jelent számára a helyszínen lenni.

„Az 50-es években egy pap – Luigi Giussani – az oktatásban látta a lehetőségét annak, hogy Jézust az emberek közé vigye – mesélte Tamás. – Így tanítani kezdett egy gimnáziumban, ahol nagy tömegeket szólított meg, és egyre több fiatal csatlakozott hozzá. Tevékenysége mozgalommá vált, ami a Comunione e Liberazione (Közösség és Szabadság) elnevezést kapta. Ennek egyik negyven évvel ezelőtti kezdeményezése és gyümölcse a Rimini Meeting, ami eredendően nem a mozgalomtól származik, de a tapasztalat-megosztást és találkozások lehetőségét ők vezették be a kiállítás koncepciójába. Nagy sikert aratott és idővel egy hatalmas méretű rendezvénysorozattá fejlődött.

Lehetővé tesz találkozásokat olyan emberekkel is (pl. pápa, miniszterek, professzorok), akikkel a hétköznapokban kevésbé van lehetőség, valamint gazdagságát a kiállításokon, bemutatókon, gyorsinformációs standokon és előadásokon túl leginkább az határozza meg, ahogy az emberek ott egymást fogadják, egymást szeretik. Az aktuális mottóhoz – jelen esetben a Karol Wojtyła Veronikáról szóló verséből származó idézethez – igazítják a bemutatókat, előadásokat. Önkéntesek munkája tartja fenn az esemény gördülékenységét, ahol a tavalyi év során 600 ezer látogató fordult meg. Így olyan területté válik ezekben a napokban Rimini, ahol lehet kommunikálni és a nyitott emberek a kapott tapasztalatokat szerteviszik a világba. Folyamatosan meghatódom Isten fantáziáján, micsoda gazdagság fakad itt az ő nevében. – tette hozzá Tamás – Mindenki szemében visszatükröződik ez.

A számos bemutatóhely között a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus standja is helyet kapott. Siker-standdá vált. Nagy az érdeklődés, így a jövő évre szóló meghívást sokak számára tudják közvetíteni. A látogatók örülnek a regisztrációs információknak, rajzot színeznek, quiz-t töltenek ki, az ajándéktárgyak – lufik, karkötők – igen kelendőek. Az élő és hangulatos kinti napokat NEK munkatársak és önkéntesek segítik folyamatos munkával, beszélgetéssekkel, kapcsolatteremtésekkel.

Fotó: Németh Tamás, Varga János

Forrás: Vatican News / NEK Titkárság