Plusz egy év

2020. október 18.
Hogyan kapcsolódott össze a világ Budapesten keresztül egy héten át az Eucharisztia jegyében? Mi lesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal ha elhúzódik a világjárvány? Erről is beszéltek a Duna TV Útmutató című műsorában a NEK Titkárság vezetői.

„Kapunk egy ajándék évet, úgy látszott, hogy valami még hiányzott a felkészülésből” – mondta Fábry Kornél annak kapcsán, hogy a világjárvány miatt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust idén ősz helyett, jövő szeptember 5-12. között rendezheti meg Budapest. A NEK főtitkára elmondta, hogy a negyedik felkészülési év középpontjában a hitből fakadó tettek állnak majd.

Mohos Gábor püspök, a NEK Titkárság vezetője szerint a halasztás lehetővé tett egyfajta újragondolást a gyakorlati előkészületek terén. Hozzátette, hogy jövő szeptemberben ugyanazok lesznek a programok és az előadók, mint amit az eredeti időpontban terveztek. A plusz egy év arra jó, hogy megvizsgálják, hogyan lehet erősíteni a virtuális térben való jelenléten, miként lehet még több bekapcsolódási lehetőséget biztosítani az interneten keresztül azoknak, akik nem tudnak majd fizikailag jelen lenni a Kongresszuson.

A világesemény eredeti időpontjában online előtalálkozót szerveztek a Világ bezárult, a szívünk kitárul címmel. A NEK meghívott előadói küldtek öt kontinensről kisfilmeket, amelyet a kongresszus YouTube csatornáján tettek közzé. Az online esemény kulisszatitkairól Zsuffa Tünde beszélt. A NEK sajtófőnöke elárulta, hogy miért kérték fel Erdő Péter bíborost a kisfilmek személyes hangvételű felvezetőinek elmondására. Hozzátette azt is, hogy az előtalálkozó célja részben az volt, hogy nem akarták veszni hagyni eseménytelenül a NEK eredeti időpontját, ami a szívekbe égett. Másrészt szerették volna megmutatni, hogy a szlogen mögött, amellyel találkozásra hívják az embereket Budapestre arcok, sorsok, történelmek, fájdalmak állnak.

A műsorból kiderül az is, hogy mi lesz a NEK-kel akkor, ha a világjárvány második hulláma jövő őszig húzódik. A teljes adást IDE KATTINTVAmegnézheted!

Fotó/Forrás: NEK