Időutazás

2020. október 19.
Kalocsa, Esztergom, Győr, Paks – helyek, ahol nemrég járt a NEK TV. Igazi időutazásra hívunk Szent Istvántól, a 20. századon át, napjainkig.

A „puszták püspöke” látta vendégül a NEK TV-t. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek és metropolita Esztergom után, a második legrégebbi magyar egyházmegyében szolgál. A Szent István által alapított érsekség viharokkal teli évezredes múltra tekint vissza. Ezt jól szimbolizálja az, hogy Kalocsán a most látható, csodálatosan felújított barokk székesegyház alatt korábbi két épület maradványai vannak. Az évszázadok során a szívós, kemény építkezést a templom pusztulása követte.

Ám a falak újra és újra felépültek. Ha valaki szeretné testközelből is felfedezni Szent István örökségét, akkor ehhez tökéletes hely Kalocsa. A feltárt altemplomban megmaradt az első székesegyház padozata, amelyen első uralkodónk kétszer biztosan járt. Itt nyugszik Szent Asztrik is, aki koronát hozott Istvánnak és akire első uralkodónk rábízta az érsekséget.

Találkozhatunk a NEK TV 8. adásában Kutas Attilával is. Paks plébánosa beszélt az útkereséséről, arról, hogy zenei pályára, karmesternek készült, majd vállalkozó volt, míg végül rátalált a hivatására. Kiderült, hogy egy pap számára is olykor kihívást, szenvedést jelent az, hogy az imádság során kilépjen az önmaga körüli pörgésből és észlelje Istent. „Az imádság lélegzetvétel. Nem búslakodni, panaszkodni kell benne, hanem odafigyelni. Odafigyelni arra, aki megfogja a kezem és vezet” – hangzik el a Kutas Attilával készült interjúban.

Az adás végén a NEK kulisszái mögé kalauzolunk benneteket Győr, Esztergom érintésével.

Tartsatok velünk! Az adást itt nézhetitek meg!

Fotó: NEK