A szív válasza

2021. szeptember 06.
A Cor et Lumen Christi katolikus karizmatikus közösség alapítója, Damian Stayne előadásában arra irányította a hallgatóság figyelmét: az Istennel való bensőséges kapcsolatra való meghívás az Eucharisztiában és Jézus Szent Nevén keresztül történik.

Damian Stayne elmondta: az Egyház mindig is fenntartotta az Eucharisztia és a személyes imaélet szükségességét minden keresztény számára. Különösen fontos ez akkor, amikor az Úr Eucharisztiában való jelenlétéhez való hozzáférés katolikusok milliói számára veszélyben van – hívta fel a figyelmet a Cor et Lumen Christi katolikus karizmatikus közösség alapítója.

Stayne szerint, ha a járvány miatt újra be kellene zárniuk a templomoknak, „Isten népe lelki éhínségben szenvedne. Ezért – tette hozzá – fel kell készülnünk arra, hogy minden egyes Eucharisztiából, amelyet ünnepelünk, mélyebben merítsünk.

Stayne

Személyes példája alapján leszögezte, a tapasztalat két lényeges elemet tár fel az eucharisztikus Jézussal való bensőséges kapcsolat keresésében: az alázatot és a vágyat. Az Eucharisztia az Egyház legnagyobb kincse, az eucharisztikus ünneplésben kell Isten népének a legmélyebben és legtudatosabban megtapasztalnia az Isten szeretetével és dicsőségével való bensőséges kapcsolatot.

Úgy vélte, ahhoz, hogy ez megtörténhessen, „a szentmise ünneplésében teret kell adnia a szív válaszának.” Érdemes megkérdezni magunktól, hogy mikor volt utoljára a szentmise ünneplése során, hogy „olyan áhítat, könnyek, öröm, hála vagy mély szeretet fogott el bennünket, mint oly sok szentet a szentmise alatt?” Szent II. János Pál pápa tanítását idézte erre vonatkozóan: „Előttünk áll a szentek példája, akik az Eucharisztiában találtak táplálékot a tökéletesség felé vezető útjukon.”