A találkozás reménye

2021. április 26.
Ne féljetek! címmel nyílik kiállítás május 27-én a Római Magyar Akadémián az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) tiszteletére. A tervek szerint Találkozások címmel Budapesten a Vigadóban is megnézhetjük majd a tárlatot.

Alaposan felforgatta valamennyiünk életét a világjárvány. Számos rendezvény elmaradt, más időpontra halasztották, máshol és máshogyan kell megrendezni azt.

Május 27-én Rómában kiállítás nyílik az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére Ne féljetek! címmel. Az eseményről a Ferenczy Noémi- és Rózsa Anna-díjas textilművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Hauser Beáta nyilatkozott a Magyar Kurírnak. A kiállítás kurátora elmondta: „A járványhelyzet 2020 tavaszán ugyanúgy komoly intézkedések bevezetését követelte meg, mint idén. Külföldön és itthon szinte minden területen leállt az élet, ez hatott a kulturális eseményekre is. Legnagyobb meglepetésemre éppen ebben az időszakban kaptam megkeresést az MMA Nemzetközi és Határon Túli Ügyek Főosztályától, amelyet a Római Magyar Akadémia keresett meg. Az utóbbi hírül vette ugyanis, hogy egy tematikájában a NEK-hez kapcsolódó kiállítást szervezek, és mivel ők is terveztek hasonlót, megkérdezték, megrendezném-e a tárlatot a Római Magyar Akadémián is.” Hauser Beáta elmondta, boldogan mondott igent a felkérésre, mivel a Vigadóba tervezett kiállítás megrendezése kezdett kilátástalanná válni.

Egy kiállításból kettő

Később kiderült, hogy 2021-ben mindenképpen megrendezik a világkongresszust a magyar fővárosban, s hogy szeptember 12-én, a NEK záró szentmiséjére a Szentatya is Budapestre érkezik. „Ez új lendületet adott, újra felvettem a kapcsolatot az érintettekkel, hogy a Vigadóban is megrendezhessük a kiállítást. Az lett a dolog vége, hogy jelen állás szerint – ha Isten is úgy akarja – Budapesten és Rómában is lesz tárlat. Mindkét helyszín igazán különleges, szép és méltó a témához.”

Ne féljetek!

A hazai alkotók műveit felsorakoztató római kiállítás címe Szent II. János Pál pápa székfoglaló homíliájában elhangzott emblematikus mondat, a „Ne féljetek!” lesz. Hauser Beáta szerint különösen aktuális ez a választás. „Egy világjárvány kellős közepén vagyunk, miközben az emberiség egyébként is hosszú ideje a vesztébe rohan.” Negyven éve és ma is aktuálisak ezek a szavak. A művész hozzátette: „A világban zajló események, a gazdasági, politikai csatározások, a vallási háborúk, bizonyos területeken a nyílt keresztényüldözés, és mindennek tetejébe az országok népességét megtizedelő járványok idején az emberek egyre inkább igénylik a támogatást, a segítséget és a vigasztalást, testben és lélekben egyaránt.”

Róma és Budapest a NEK-re készül

A Vigadóba szervezett kiállítás címe kapcsolódva a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyik jelmondatához a Találkozások lesz.

Hauser Beáta szerint lényeges, hogy két különböző szemszögből mutassák be ugyanazt a témát. Az Eucharisztia is annyira sokrétű üzenetet hordoz! Az utolsó vacsora történéseiben és következményeiben annyi misztérium sűrűsödik össze! A kiállítások kurátora hozzáfűzte: „A találkozás gondolata ugyanakkor a reménységet közvetíti. Ne féljetek, hiszen majd találkozunk – az Eucharisztia révén. Össze is kapcsolható tehát a két cím.”

A Találkozásokban benne rejlik a fizikai találkozás lehetősége, de a szellemi, lelki találkozásé is, amire felfokozott igényük van ma az embereknek.

A kiállításról beszélt a NEK podcastban a római kiállításnak otthont adó intézmény vezetője, Németh Norbert is. Ha lemaradtál a beszélgetésről itt meghallgathatod.

A teljes beszélgetést a linkre kattintva olvashatod el!

Forrás és fotó: Magyar Kurír