Tegyél valamit jót!

2021. május 17.
Böjte Csaba ferences szerzetes az online térben tartott Nagymarosi Ifjúsági Találkozó főelőadójaként nyafogás helyett hitből fakadó cselekedetekre bátorított. Az eseményen Fábry Kornél videós meghívót nyújtott át a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra.

„Legyünk az életünk bátor alakítói, bízva Isten gondviselésében” – mondta a Nagymarosi Ifjúsági Találkozó nyitányán Dobszay Benedek OFM. Az eseményt a tavalyi alkalmakhoz hasonlóan online tartották meg. Marton Zsolt váci megyéspüspök videóüzenetében a rendezvény címére utalva arra hívta fel a figyelmet, hogy rajtunk is múlik, mi történik velünk és másokkal. Képesek vagyunk-e nyitottan fordulni mások felé.

Jézus barátokat gyűjtött

A találkozó főelőadója Böjte Csaba ferences szerzetes volt, aki Jézus Krisztus első nyilvános fellépését idézte fel. Ráirányította a fiatalok figyelmét arra, hogy Jézus a világ megváltását nem pályázatírással, prédikálással kezdte, hanem „odament két „szájtáti fiúhoz”, Andráshoz és Jánoshoz, akik megkérdezték őt: „Mester, hol laksz?”, s azt válaszolta nekik: „Gyertek, nézzétek meg!”. A fiúk pedig elkísérték Jézust a Jordán folyótól úgy 52 kilométerre lévő Názáretbe. Jézus tehát egy kis zarándokutat szervezett nekik.” Az előadó arra kérte hallgatóságát szegődjenek ők is Jézus mellé az úton, aki először barátokat, társakat gyűjtött, megpróbálta az embereket bevonni a küldetésébe.

Az öröm

Böjte Csaba beszélt Jézus öröméről is. A Szentírásban egy helyen olvashatjuk, hogy Jézus örömében felujjong. Ez akkor történt, amikor a tanítványok visszatértek tanító, gyógyító útjukról és arról számoltak be, hogy jót cselekedni, szeretetben élni mennyire nagyszerű dolog.

„Merjünk elindulni a szeretet útján! Ezt az utat Jézus Krisztus kínálta fel, ez a megváltás” – merjünk rálépni, haladni ezen az úton, bátorította hallgatóságát Csaba testvér. Zárógondolatként a hitből fakadó cselekvésre biztatott mindenkit a nyafogás, sértődés, elkeseredés helyett.

„Ültess egy fát, egy bokrot, egy virágot! Fesd le a kopott kerítést! Vagy éppen küldd át a linket a pünkösdi búcsúról a barátaidnak! Tegyél valami jót, tedd jobbá a környezetedet, s ezáltal Isten apostolává, munkatársává válsz.”

A szentségimádás és a nagymarosi Laudate Zenekar fellépése után a találkozó kérdezz-felelek részében Brückner Ákos O.Cist és Fülöp Ákos rákosfalvi plébánost hallhatták az eseményt követők. Tornya Erika RSCJ Szent Ignác-i szemlélődő imát vezetett, majd Kerényi Lajos SP főcelebrálásával mutattak be szentmisét.

A lét értelme

Prédikációjában a nagymarosi találkozók kedvelt, visszatérő vendége felidézte egy sikerre éhes színésznővel és egy rossz társaságba keveredett tanítványával való találkozását. Kettejükben az volt a közös, hogy hátat fordítottak eszményeiknek, értékeiknek. A színésznő számára Isten csak egy gyermekkori emlék volt. Sírva, megtörten beszélt az atyának arról, hogy mi űzte az öngyilkosság felé. Kerényi Lajos óvta a találkozó résztvevőit attól, hogy létezésük középpontjába a hírnevet, az anyagiakat emeljék, mert ezek mulandó dolgok. Hozzátette, hogy az ember célja a fejlődés a földi boldogságon át egészen az üdvösségig. A létet nem az anyagiak kellene, hogy meghatározzák, hanem a szeretet, a jóság, a szépség, az igazság és a természetfölötti. „Annyi érték van bennünk, az Úristen képére teremtettünk” – idézte prédikációjában Carl Gustav Jungot. A pszichológus – folytatta a gondolatmenetet az atya – úgy vélekedett, minden lélek erőterében a tudat alatti ősenergia van, amely, ha aktívvá válhat, akkor mindent el tud rendezni titokzatosan.

A találkozó résztvevői rövid tájékoztatást kaptak a szeptemberi budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus programjairól. Május végéig még nyitva áll a lehetőség a csatlakozás a világesemény önkénteseihez. Fábry Kornél a NEK főtitkára videóüzenetében hívott meg minden jószándékú érdeklődőt a kongresszusra.

A szentmise végén Brückner Ákos az online közvetítésébe bekapcsolódó hívőket buzdította, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a közelgő, Budapesten sorra kerülő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért.

Forrás és fotó: Magyar Kurír, NEK