Testileg és lelkileg is fitten

Tóth Márton vízilabdázóval készültünk a futóversenyre
NEKes_futocsapat.jpg

Tél végén jelentkeztünk a főváros egyik legnagyobb futóversenyére. Az igazi lendületet az jelentette, amikor eldöntöttük: nemcsak magunkért futunk, hanem közösségünkért és egymásét. Felajánlottuk, hogy a lefutott kilométereinket gyümölcsökre váltjuk és ezzel ajándékozzuk meg a szociálisan hátrányos helyzetben lévő embertársainkat. Keresztényként ugyanis feladatunk, hogy észrevegyük a környezetünkben élő nélkülözőket és megpróbáljunk nekik segíteni.

Ahogy közeledett a tavasz, egyre sürgetőbbé vált, hogy megkezdjük az edzéseket is. Nehezen indult a felkészülés, mert mindenki egyedül kezdett neki. Aztán összefogtunk, és újult erővel immár együtt vágtunk bele a készületbe. Közös edzésünkhöz csatlakozott Tóth Márton, aki saját tapasztalatát is megosztotta arról, hogyan tudunk átlendülni a holtponton, és hogyan tudunk hitünkből erőt meríteni a legnagyobb kihívások leküzdésében. Köszönjük neki, hogy nem csak fizikai épülésünkben, de lelki gazdagodásunkban is segített.

Edzes_utani_nyujtas_Marcival.jpg

Néhány éve részt vettél már egy hasonló kezdeményezésben, akkor az El Caminót biciklizted végig jótékonysági céllal kiegészítve. Mit gondolsz, a fizikai, testi áldozatnak lehet lelki gyümölcse? Jelen esetben jelent-e többlet erőt az a tudat, hogy másoknak segítsünk, nélkülözőket ajándékozunk meg?

Mindenképpen lehet lelki gyümölcse, sőt ugyan ez fordítva is igaz! Van egy olyan mondás, hogy ép testben ép lélek! Az én olvasatomban és megítélésében ez annyit tesz, hogy ha foglalkozunk a testünkkel, beleértve a fizikai edzéseket, a táplálkozást illetve a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenést, akkor az a lelkünkre is kihat. Fordítva pedig azt kell látni, hogy aki lelkileg terhet cipel, vagy valami belül gátat szab neki, az előbb utóbb testileg sérült lesz. Itt most nem feltétlenül egy mozgásszervi sérülésre kell gondolni. Sportban nagyon gyakori, hogy a sérülések akkor érik el az embert, amikor lelkileg és szellemileg kimerültek vagyunk. Hiszek abban, hogy a sérüléseknek elsősorban lelki eredete van! Nagyon szép kezdeményezés az, hogy másoknak segítséget nyújtunk. Éppen a nagyböjtben vagyunk, úgy gondolom, hogy a böjthöz hozzátartozik a segítségnyújtás, a rászorulók megsegítése!

szigetkoron.jpg

Marci életében gyakoriak a kihívások. Élsportolóként került már olyan helyzetbe, hogy egy meccs, vagy felkészülés nem úgy sikerült, ahogy tervezte. Saját bevallása szerint a hit a kitartásban, az újrakezdésben is sokat segít.

Kihívások mindannyiunk életében akadnak bőven. Szerinted egy hívő, keresztény ember számára a vallása hogyan tud segíteni abban, hogy elfogadjuk: a nehézségeket se azért rendeli a Jóisten, hogy ártson, hanem azért, hogy épülésünket segítse? Mondani szokták, hogy ha életünk egy-egy szakaszában kapunk is kereszthordozást, akkor erőt is kapunk hozzá a Jóistentől. Te már megtapasztaltad ezt?

Abban nagyon hiszek, hogy a nehézségek azért vannak, hogy erősebbek legyünk. Számtalanszor voltam már mélyponton, és utána valami nagyon szuper dolog történt velem. Valami olyan, ami elfeledtette velem az odavezető út kihívásait és nehézségeit. Hiszek abban, hogy Jóistentől kaptam segítséget az életem során, de tettem is azért, hogy kapjak!

A Te életedben, a mindennapjaidban mekkora szerepe van hitnek, imádságnak, Szentmisének? A sportolók sűrű időbeosztása mellett tudsz-e időt szentelni a lelki feltöltődésnek/megerősödésnek?

Keresztény családból származom, szüleim is ilyen szemléletben neveltek fel, amiért hálás is vagyok. Igyekszem vasárnaponként egy-egy szentmisére elmenni, de van úgy, hogy ez nem jön össze, ezt bevallom. Lelki feltöltődés szempontjából is fontos számomra a templomba járás. Ilyenkor magamba fordulok, végiggondolom a hét történéseit illetve a következő hét kihívásait. Mondhatni, belülről ápolom magam, hogy kívülről senki és semmi ne tudjon ártani!

Marcival közösen több szigetkört is lefutottunk. Inspiráló volt lelkesedése, közvetlensége. Holnap már itt a verseny. Mi már nagyon várjuk. Ígérjük, beszámolunk az eredményekről és arról is, hogyan éltük meg csapatként a közös célért való áldozatvállalást. Ne maradjatok le a fejleményekről! Kövessétek legfrissebb híreinket a honlapunkon és a Facebook felületünkön!

Fotó: Ambrus Marcsi

Interjú: NEK Titkárság