Új élet

2020. március 28.
A karantén idején sem kell lemondani a plébániai közösségi életről.

A legnehezebb időkben sem állhat le egy plébánia élete – még akkor sem, ha a hívek személyesen nem találkozhatnak egymással. Mi sem bizonyíthatja ezt jobban, mint az, hogy alig pár nappal a nyilvános misék átmeneti szüneteltetése után az interneten feléledt a keresztény közösség.

A több száz, élőben közvetített mise mellett a heti hittanórákat, közösségi alkalmakat sem hanyagolják el a plébánosok. Egyre több pap, plébánia rendelkezik saját Youtube-csatornával, ahol katekézisekkel, kérdés-válaszos, napi evangéliumot magyarázó, ötletes videókkal vannak jelen továbbra is a hívek életében.

A legkisebb hittanosokról sem feledkeznek meg a plébánosok. Több helyen is rejtvényekkel kedveskednek hétről-hétre a gyerekeknek, online, vagy kinyomtatható rejtvénylapokkal. Az ügyes megfejtőknek természetesen jutalom jár.

A Facebookon a Keresztény közvetítések gyűjteménye csoportban már több mint hétezren vannak, alig egy héttel a létrehozása után. A csoport tagjai elküldhetik egymásnak a szentmise, imádság élő közvetítéseit, így minden imaalkalmon szép számmal „jelennek meg” a hívek.

Az április 3-a és 5-e közé tervezett görögkatolikus lelkigyakorlatot sem halasztják el, hanem a virtuális térben, kreatívan kihasználva ennek minden lehetőségét, megtartják a lelki hétvégét. Arra bátorítják a 14 és 28 év közötti fiatalokat, hogy akik még nem regisztráltak, de szeretnének velük együtt részt venni a szertartásokban, elmélkedésekben, beszélgetésekben, játékokban, március 28-ig jelentkezhetnek az Országos Görögkatolikus Ifjúsági Fórum (OGIF) Facebook-oldalán található űrlap kitöltésével.

Nem kell aggódnunk amiatt, hogy a közösségek felbomlanak a kijárási korlátozás következtében. Sőt, egyre jobban figyelnek egymásra, egyre több lehetőséget keresnek a közös imádságra. Az öröm pedig hatalmas lesz, ha újra, személyesen is találkozhatnak a plébániákon, lelkigyakorlatokon.

NEK Titkárság