Visszaszámlálás: 31 nap múlva NEK!

2021. augusztus 05.
„Ünnepeljük meg együtt, hogy a keresztény örökségünkből táplálkozunk. Ez nemcsak az örökségünk és a múltunk, hanem a reménységünk és a jövőnk is” – így invitál Mohos Gábor püspök az egy hónap múlva kezdődő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra.

Az m1 vendége volt Mohos Gábor püspök, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Titkárságának vezetője, ahol ismertette a világesemény főbb programjait és mindenkit a részvételre bátorított.

Világszenzáció a megnyitó előtt

Egy hónap múlva, szeptember 5-én kezdődik el Budapesten a katolikus közösség egyik legnagyobb találkozója, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. Ám a hivatalos megnyitó előtt is világszenzációnak számító programokkal várnak a szervezők minden jószándékú érdeklődőt - derült ki Mohos Gábor programismertetőjéből. A Szentírás lovári nyelvű fordítása 2006-ban készült el. Ám most először vehetünk részt szeptember 1-jén a Szent István-bazilikában olyan szentmisén, amelyen a liturgikus részek és az énekek is lovári nyelven hangzanak majd el.

Nagyszabású nyitóünnepség

A kongresszus nyitóünnepsége szeptember 5-én, a budapesti Hősök terén lesz. Mohos Gábor elmondta, Káel Csaba rendezi azt az előadást, amelyet Magyarország, Mária országa címmel mutatnak majd itt be. A színpadon a magyarság kulturális gazdagságából kaphatunk ízelítőt, megjelennek a produkcióban a különböző tájegységek népviseletei is. Ezenkívül hallhatunk egy ezerfős kórust, amely fiatalokból szerveződött erre az alkalomra. A katolikus iskolák ünnepélyes tanévnyitóján kívül, a nyitó szentmisén több mint ezer fiatal válik elsőáldozóvá.

Az Eucharisztia ünnepe

A titkárságvezető ismertette, hogy a kongresszus hetében a hétköznapokon a Hungexpón zajlanak majd reggeltől délutánig az események. A reggeli közös imádság után, hétfőtől péntekig egy-egy előadás hangzik el a világ minden tájáról érkező bíborosoktól. Utána egy tanúságtételt hallhatunk hazai és nemzetközi egyházi, valamint világi személyiségektől. A püspök kiemelte, hogy naponta közös szentmisén vehetünk részt, hiszen az esemény középpontjában az Oltáriszentség áll. Délutánonként négy párhuzamosan zajló program közül választhatunk a fakultációk keretében, az előadók Távol-Kelettől, Afrikán át Észak- és Dél-Amerikából érkeznek, hogy megosszák gondolataikat. Az itteni eseményekre a regisztráció után jegyet kell váltani, amely tartalmaz egy meleg ebédet is.

Kelet és nyugat találkozása

A kongresszus hetének szombatján az egyik legünnepélyesebb és legmeghittebb eseményre várnak mindenkit a szervezők. Szeptember 11-én, 17 órakor a Kossuth téren kezdődik az a szentmise, amelyet Erdő Péter bíboros, prímás celebrál. Az eseményen jelen lesz és beszédet mond I. Bartholomeosz konstantinápolyi pátriárka. A világegyházi rendezvényen belül – tette hozzá Mohos Gábor – ez az esemény mutatja be leginkább a magyar közösséget, hiszen megjelenik benne Szent István szellemisége és öröksége. A pátriárka jelenléte azonban túlmutat ezen, hiszen a keleti egyház részéről ő avatta szentté államalapító királyunkat. A püspök kiemelte: „Ebben az értelemben első uralkodónk összeköti a keletet, a nyugatot és mindannyiunkat, akik az ő örökségét visszük tovább.”
A világesemény legmeghittebb programja lesz a körmenet, amely a Kossuth térről indul. A zarándokok mécseseket kapnak és ahogy sötétedni kezd, apró fények sokasága ragyog majd fel, ahogy a hívek az Oltáriszentség, vagyis a katolikus hit szerint Jézus valóságos jelenlétében elindulnak majd a Hősök terére.

Hálaadás

A programokra nemcsak a híveket, hanem az útkeresőket és minden jószándékú embert várnak a szervezők. A nagy szabadtéri eseményeken regisztráció nélkül is részt lehet venni, de aki jelentkezik, annak a szervezők az eseményekhez közel eső szektorokban biztosítanak helyet. Jelentkezni online az iec2020.hu oldalon, telefonon és a plébániákon megtalálható adatlapokon is lehet. Mohos Gábor mindenkit bátorított a részvételre, a nagy közös ünneplésre, ami egyben hálaadás is mindazért, amit az életünkben eddig kaptunk. Hozzátette azt is, hogy az elmúlt másfél év bezártsága után nagy élmény lesz, hogy nagyon sokan együtt ünnepelhetünk.

A püspök kiemelte: „Ünnepeljük meg együtt, hogy a keresztény örökségünkből táplálkozunk. Ez nemcsak az örökségünk és a múltunk, hanem a reménységünk és a jövőnk is.”

A beszélgetés felvételét itt nézheted meg!

Forrás: MTVA/m1

Fotó: hirado.hu