Ferenc pápa, a szakács

2021. augusztus 05.
Gyermekkora óta otthonosan mozog a konyhában a szentatya, aki szeptember 12-én Budapestre érkezik a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra.

Valódi szakács – ez derült ki Ferenc pápáról abból a kötetből, amely 2018-ban jelent meg. A szentatya megválasztása előtt rendszeresen és nagy szeretettel főzött paptársainak. Az egyházfő étkezéshez, főzéshez fűződő gondolatait életrajzírója, Roberto Alborghetti örökítette meg. A kötet magyarul is megjelent.

Az ősök nyomán

Az olasz újságíró nemcsak egy receptgyűjteményt nyújt át az olvasóknak Ferenc pápa konyhájából, hanem azt is megmutatja, hogy mit jelent a szentatya számára az étel. A piemonti Asti környékén étterme volt a szentatya nagyszüleinek. Az ősök 1929-ben hagyták el az öreg kontinenst és vándoroltak Argentínába.

Adódik a kérdés, hogy vajon mi lehet a katolikus egyházfő kedvenc étele? A könyvből kiderül, hogy egy piemonti fogás, a Bagna Cauda. Ez valójában egy zöldségek mellé kínált mártogatós, amely szardellából, olívaolajból, fokhagymából és vajból áll.

Gyermekként a tűzhely mellett

Ferenc pápa lelkes szakács, aki kisgyermekként arról álmodozott, hogy hentes lesz. Élelmiszervegyészi végzettséggel rendelkezik. A főzés alapjait egészen fiatalon sajátította el, hiszen betegeskedő és a többi testvéréről gondoskodó édesanyja mellett, gyakran neki kellett a család étkezését megoldania. A szentatya ma is szívesen időzik a konyhában. Fotón örökítették meg, ahogy a Szent Márta házban, ahol az egyházfő lakik, a szakácsoktól tanulja éppen a remek olasz tészták elkészítésének módját.

Az étkezés eszköz

A szentatya számára az étkezés, az étel a különböző kultúrák közötti hídépítés fontos eleme, valamint a kapcsolatteremtés eszköze. Gyakorta előfordul, hogy rászorulókkal közösen eszik. Az argentin gazdasági válság idején érsekként számos programot támogatott, amely a legelesettebbek élelmezését célozta. Több alkalommal hívta fel a figyelmet az élelmiszerek pazarlásának kiküszöbölésére.

Közösségben

„A közös étkezés olyan jelképes cselekedet, amely egyértelműen életigenlő vallásos jeleket és értékeket hordoz. Megmutatja és elárulja, milyen kötelék fűz minket a mellettünk ülőkhöz” – mondta el a szentatya a kötetben.

A kenyér jelkép

Az étel tiszteletére is egészen fiatalon megtanították otthonában. Amikor a kenyér véletlenül leesett – idézte fel gyermekkori emlékét – azonnal felvették és megcsókolták. „Isten irántunk érzett szeretetének a jelképét, azét az Istenét, aki ennivalót ad nekünk.”

Forrás: catholicnews

Fotó: Facebook