Az Eucharisztia teológiai nézőpontból

Előadássorozat a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán
body-of-christ.jpg

Ahogy február elején hírt adtunk róla, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara az idei évben is folytatta azt az előadássorozatot, amit a Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülésre hirdettek meg a tavalyi évben. Ebben a szemeszterben is nyolc teológiai professzor járja körül az Eucharisztia teológiája témát különböző szakmai szempontok szerint. A biblikum, a dogmatika, a patrisztika, az egyháztörténelem, a liturgiatörténet, az erkölcsteológia és az egyházjog nézőpontjain keresztül ismerkedhetünk meg az Eucharisztia mélyebb, teológiai jelentőségével.

Dr. Puskás Attila a dogmatika tanszék vezetője ötletére született meg a Kongresszusra való teológiai felkészülésnek gondolata, melyet Dr. Kránitz Mihály dékán úr is támogatott– mondta el kérdésünkre Dr. Laurinyecz Mihály professzor, az erkölcsteológia tanszék vezetője. Az Eucharisztia titka kimeríthetetlen témalehetőséget ad olyan szempontok megvizsgálására is, mint az ökumenizmus vagy a fogyatékossággal élő testvérek részvétele és szolgálata a szentmisén. A március 25-i találkozón például siket tanúságtevőket hallgathatunk meg arról, hogy ők hogyan élik meg az Eucharisztia misztériumát életállapotukban.

drkranitzmihaly_dekan.png

A speciális témákat a szervezők szeretnék minél közelebb vinni az emberekhez, ezért nagy hangsúlyt fektetnek az interakcióra. Az előadások végén közönségkérdések segítségével reflektálnak az előadók az egyes témákra.

Idén tavasszal még két előadásra várják az érdeklődőket az Egyetem teológiai karának (Budapest, V.ker. Veres Pálné u.24. IV. emelet) nagytermébe:

Március 25. Dr. Laurinyecz Mihály: Eucharisztia és Karitasz: a szentmise a szegények szolgálatában
Április 1. Dr. Szuromi Szabolcs: Az Eucharisztia-tisztelet kánonjogi szabályozása

Bár az előadások hivatalosan, felvehető tantárgyként is meg lettek hirdetve a Hittudományi Kar hallgatói számára, azok teljesen nyitottak, bárki részt vehet rajtuk.

Idén ősszel tervezik a sorozat harmadik részét, hogy az előadások anyagának nyomtatott formában való megjelenése 2020 tavaszán, még az Eucharisztikus Kongresszus előtt hónapokkal megvalósuljon, így segítve elő sokak felkészülését. Az előadások videóra rögzített anyaga is megtalálható a közösségi hálón, illetve az Apostol Tv youtube csatornáján.

Fotó: PPKE-HTK