Az Úr pizzériája

2021. szeptember 08.
Moysés Azevedo, a Katolikus Shalom Közösség alapítója szerdán, az eucharisztikus kongresszuson elhangzott tanúságtételében a fiatalok evangelizációjáról beszélt.

1980-ban a brazíliai Moysés Azevedo azt a felkérést kapta érsekétől, hogy a Nemzeti Eucharisztikus Kongresszus szentmiséjén, Fortalezában a fiatalok nevében adjon ajándékot Szent II. János Pál pápának. „Mit adhat ajándékba a pápának egy alig húsz esztendős fiatalember?” – birkózott a feladattal Moysés. Arra jutott: élete és fiatalsága felajánlásával akar válaszolni Isten hívására, „hogy bátran és találékonyan” végezze az evangelizációt.

Tanúságtételében felidézte: amikor felajánlotta életét Péter utódának lábánál az Eucharisztia oltára előtt, megszületett a Shalom Katolikus Mozgalom. A vállalása egy pizzéria megnyitásával kezdődött, ami valójában evangelizációs központ – mondta a közösség alapítója. Moysés Azevedo hozzátette: A fiatalok találkozóhelye missziós tér „az öröm, a kreativitás és az igazság kimondása jegyében.”

Szendvicstől az élő kenyérig

Az első hely megnyitásáról elmesélte: „Amikor a fiatalok betértek hozzánk, mi, hozzájuk hasonló fiatalok fogadtuk őket, készen rá, hogy örömmel szolgáljunk, meghallgassuk örömeiket és fájdalmaikat. Két szendvics vagy pizzaszelet között mindig nyílt rá alkalom, hogy tanúságot tegyünk arról az örömről, amelyet Jézus élő személye és az ő evangéliuma hozott a mi életünkbe és fiatalságunkba.” Megdöbbentő tapasztalatként beszélt Azevedo arról, hogy az asztal mellett szendvicsezéssel kezdődő beszélgetések gyakran közös imádsággal folytatódtak az Eucharisztia élő kenyere előtt abban a kápolnában, amely diszkréten meghúzódott a pizzéria szomszédságában.

A kegyelem kiáradása

„Ezekből tapasztaltuk meg, hogy az isteni irgalom gyógyító balzsam a legmélyebb sebeinkre is. A közösségi élethez tartozik a misszió is, amennyiben szükségét érezzük, hogy másokkal is megosszuk a kapott kegyelmeket. Ezek a fiatalok azután meghívták a szüleiket és a barátaikat is, így fejlődött a Shalom Közösség” – fűzte hozzá. Arról is szólt, hogy „az igehirdetés, a szentségimádás, az Eucharisztia ünneplése és a testvéri és missziós közösség lett a testté lett evangélium kisugárzásának forrása” a közösségben. Minden egyes nemzedéknek szüksége van arra, hogy evangelizálják – szögezte le. Ferenc pápát idézve úgy fogalmazott: a fiatalok jelentik az Egyház jelenidejét.

Hallják meg szavunk korunk „Tamásai”!

A közösség küldetése kapcsán annak alapítója arról beszélt, hogy Tamás az az apostol, akinek a tanúságtételek, barátai szava ellenére is komoly kétségei támadtak Jézus feltámadásával kapcsolatban. Az Úr nyolc nappal később megjelent Tamásnak, aki megérinthette az ő sebeit. Jézus arra emlékeztette a kétkedőt és a többi apostolt, amit az utolsó vacsoránál mondott: „Ez az én testem.”

„Amikor magunkhoz vesszük az Oltáriszentséget, mi is az Úr feltámadt testének tagjai leszünk ebben a világban. Azért, hogy korunk ’Tamásai’ a mi szavunkat hallva és a mi pillantásunkkal találkozva, a mi Eucharisztia által áthatott életünket látva, megérinthessék az Úr ’megnyitott oldalát’. Megtapasztalhassák a találkozást a Feltámadottal, aki meghalt értünk a kereszten” – fogalmazott tanúságtételében Moysés Azevedo.

A közösség jelen van Budapesten is. Bővebb információt itt találsz!

Fotó: Ambrus Marcsi, Thaler Tamás