A csendből csodák születnek

2020. szeptember 30.
Derű, szeretet - ezt sugározzák a NEK TV hetedik adásának interjúalanyai. Fodor Réka orvos, Hermann József Mány plébánosa, mindketten szolgálnak az élet más és más területén, de a forrásuk ugyanaz.

Mi adja az erőt Nigéria éhínségtől, világjárványtól sújtotta közösségeinek ahhoz, hogy mindig tudjanak hálásak lenni és hinni? Mivel gazdagodott a féléves, kényszerű afrikai ott-tartózkodás során Fodor Réka? Miért fontos Hermann József atya számára, hogy „ne írjunk le senkit”? Mit üzent Ferenc pápa a magyaroknak, és hogyan zajlott az NEK eredeti időpontjára szervezett online előtalálkozó? Megmutatjuk a NEK TV 7. adásában.

Az Úton rovatban ezúttal Fodor Réka missziós orvossal találkozhatunk, aki fél évet töltött Nigériában, mivel a Covid miatt nem jöhetett haza előbb. A doktornő, vagy ahogy a legtöbben ismerik, Afréka hosszú évek óta jár ki Afrikába kollégáival, hogy gyógyítson és adományokat juttasson el az ott élőknek. A mostani, kéthetesre tervezett útjára is így indult, de végül egy humanitárius válsághelyzetet kellett kezelnie az ottani érsekséggel együttműködésben, amelyhez rengeteg segítséget adhattunk mi, magyarok az összefogással, adományainkkal.

A Papi civil Hermann József premontrei szerzetest, Mány plébánosát mutatja be, akinek rendkívül fontos a zene, amelyen keresztül egész máshogy tudunk viszonyulni egymáshoz. Megismerhetjük József atya különleges Bibliagyűjteményét, és megtudhatjuk azt is, miért fontos válaszolni azoknak az embereknek a kérdéseire, akik eltávolodtak Istentől, vagy épp most keresik Őt. A NEK-re történő felkészülés kapcsán József atya úgy fogalmaz, jó érzés Isten jelenlétében lenni, s elcsendesedni, hiszen a csendből csodák születnek.

A kulisszák mögé pillantva az adás visszaidézi az Eucharisztia jegyében rendezett online előtalálkozót, amelyre öt kontinensről érkeztek videóüzenetek olyan előadóktól, akik meghívást kaptak a NEK-re. A találkozót Erdő Péter bíboros nyitotta és zárta, a zárómise eredeti napján pedig Ferenc pápa köszöntött minket, arra szólítva fel, hogy lélekben egyesülve folytassuk az előkészületeket.