Ugrás az ismeretlenbe

2020. szeptember 28.
Döbbenetes élményt élt át esküvője előtt Jean-Luc Moens. Kért egy jelet Istentől. Mi történt az életében ezután? Erről is beszélt a közrádióban az Emmanuel közösség tagja, aki Ferenc pápa kérésére a Charis karizmatikus szervezetben szolgál.

Ha fizikailag a koronavírus miatt nem is volt lehetőség a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus kongresszus idei megtartására, az előadókat nem kell teljesen nélkülözniük a magyar híveknek. Vasárnap indult sorozat a Kossuth Rádióban Találkozz élőben Jézussal! címmel, amelyben a kongresszus meghívott előadóit mutatják be egy-egy portréinterjú keretében. Elsőként Jean-Luc Moens válaszolt a kérdésekre.

„Egy templomban voltam, őrült imát folytattam. Akkor már volt menyasszonyom. Épp a matematikatudományi tanulmányaim végén jártam, nagyon szerettem ezt a tárgyat. Azt mondtam a Jóistennek: jelet kérek Tőled. Ha azt akarod, hogy folytassam az életemet, mint jó keresztény, aki minden vasárnap imádkozik érted, de semmi több, nem baj, folytatom. De ha mást akarsz, mutass utat! Ha akarsz tőlem valamit, mutatkozz meg! Itt van egy fiú mellettem a templomban. Imádkozzon értem! Eltelt egy kis idő, de nem történt semmi. Épp kimenni készültem, a kilincsen volt már a kezem, amikor meghallottam, hogy valaki szalad utánam. Rátette a kezét a vállamra és azt mondta: »Várj, imádkoznom kell érted.« Megfordultam. Az a fiú volt. És elkezdett értem imádkozni. Egy szót sem hallottam már: önkívületbe estem. Tudtam, hogy Isten létezik. Hogy foglalkozik velem. Hihetetlen esemény volt. Ez a történet megváltoztatta az életemet.”

Moens fiatalon ejtőernyőzött, nem csoda, ha az evangelizációt és az emberi lelket is ehhez az extrém sporthoz hasonlítja a beszélgetésben.

„Amikor ugrom, egyetlen kérdés foglalkoztat: vajon kinyílik-e az ernyő? Ez mindig izgalommal töltött el, aztán hopp, kinyílik. Ha ugrás előtt akarják megvizsgálni, hogy kinyílik-e, megtehetik a repülőgépen is. Már ott kinyílik az ernyő, de aki így ugrik ki, biztosan meghal. Vagyis az egyetlen megoldás, ha akkor nyomja meg a gombot, amikor már kiugrott. A Szentlélekkel ugyanez a helyzet: csak úgy tudják megtapasztalni, ha ugranak egyet. Vagyis térjenek meg! Higgyenek nekem, mindkettőt megtapasztaltam! Az ejtőernyőzést és a megtérést is.

A műsort ITT lehet meghallgatni.

Fotó: CHARIS International