Csoda egy tóparti városban

2019. június 25.
Eucharisztikus csodákról szóló sorozatunk első része

Hallottál már Bolsenáról? Érdemes utána nézni. Egy olyan hely, ahova szívesen mennél nyaralni, ha szereted a mediterrán stílust. Testnek és léleknek egyaránt pihentető. Az etruszk eredetű város Rómától északra, a Bolsenai-tó partján fekszik és fallal körülvett, középkori hatású utcácskáival, román stílusú templomaival igazi csodahely.

A szó valós értelmében is. Ugyanis 1263-ban ezen a helyen eucharisztikus csoda történt. Egy cseh pap, aki éppen zarándokútját járta Róma felé, bolsenai megállója során szentmisét mutatott be a helyi székesegyházban. Az átváltoztatás során vér hullott az oltárra, a megtört ostya vérző hússá változott. A pap félbeszakította a szertartást, és átvitette a közeli Orvieto városába. Hitelességét IV. Orbán pápa nem sokkal később elismerte, és bullát adott ki a Corpus Domini megünneplésére.

A vércseppes kendő és a márványpadló máig is megtekinthető, előbbi az orvietoi dómban, utóbbi pedig a bolsenai templomban. A csodát számos művész feldolgozta, többek között Raffaello, Robbio, Trevisani is megörökítette festményével.

Az atya korábban nem tudta teljesen elfogadni, hogy Jézus teste valóban jelen van a megtört ostyában. Nekünk is lehetnek kétségeink – tanult megértésünk mellett –, hisz emberi felfogáson túlmutat ez a „hétköznapi” átváltozás. Valójában felfogjuk, hogy mi történik a szentmisében? A kétkedő pap a csoda által választ kapott, konkrét bizonyítékot. De Isten rajta keresztül, számunkra is üzent. Támogat minket, és segíti hitünk megerősödését.

Fotó: Wikipedia

NEK Titkárság