Életre keltett hit

2021. március 01.
Mary Healyvel, a detroiti Szent Szív Szeminárium egyetemi docensével és a Szent Pál Bibliai Teológiai Központ vezető munkatársával készített interjút a Kossuth Rádió. A beszélgetés Erdő Péter bíboros, prímás bevezetője után került adásba.

A budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus meghívott előadójával, Mary Healyvel Gécsek-Tóth Enikő beszélgetett többek között arról, hogy nemzetközi szónokként, - ha a járványhelyzet engedi -gyakran vesz részt szerte a világban a Biblia értelmezéséről, a test teológiájáról és a szellemi életről tartott konferenciákon.

Mary Healy Detroit közelében, Ypsilantiben él. A világjárvány miatt november óta szünetel a Szent Szív Szemináriumban az oktatás, a hallgatókkal csak online térben találkozhat. A tanítás mellett nemzetközi szónokként tart előadásokat. Az Egyesült Államokban nagy hagyományai vannak az utóbbi tevékenységnek.
Mary Healy azt mondta erről: „Könnyedén lehet találni listát több száz neves katolikus szónokról az Egyesült Államokban. Rajtuk kívül is sok szónokunk van, de néhány száz igazán híres. Ez azért van így, mert az emberek ki vannak éhezve arra, hogy tanítsák őket, hogy a hitük életre tudjon kelni.”

A hitünk életünk minden részére kihat

A szónokok gyakori résztvevői kongresszusoknak, egyházmegyei konferenciáknak, Bibliával kapcsolatos találkozóknak. Mary Healy ezeken az alkalmakon az evangelizáción kívül a test teológiáját emeli mondanivalója középpontjába. Az egyetemi docens lelkesen beszélt arról, hogy szónokként elsősorban a hit elmélyítésére törekszik, amely szerinte növeli az emberekben a vágyat, hogy szentmiséken vegyenek részt.
Úgy fogalmazott: „Az Eucharisztia mindannyiunk életének forrása, a katolikus életünk csúcspontja, de nem ez az egyetlen dimenziója. A hitünk életünk minden részletére kihat. Szóval bármilyen esemény, konferencia, visszavonulás, amelyre elmennek az emberek segít nekik közelebb kerülni az Úrhoz és beépíteni a mindennapi gyakorlatba az evangéliumot: a gyermeknevelésbe, a házasságba, a mindennapi imájukba, és mindezek felett mélyíti az emberek Oltáriszentséggel kapcsolatos ismereteit és segít nekik abban, hogy buzgón és hittel vehessenek részt benne.”

A kezdetek

Mary Healy nem számított arra, hogy szónokként szolgálja majd az Urat. Fokozatosan rajzolódott ki számára, hogy mi a feladata az életében. A 2000-es évek elején egy katolikus karizmatikus közösség vezetője lett. Heti rendszerességgel találkoztak, ezeken az alkalmakon kisebb beszédeket tartott és gyakorlott szónokká vált. 2005-ben írt egy könyvet Szent II. János Pál pápa Teológia a testről című művéről, amelyet nagy érdeklődéssel fogadtak a hívek. A világjárvány miatt rengeteg előadása elmaradt vagy azokat online térben tartotta meg. Az utazási korlátozások miatti bezártságot Mary Healy arra használja, hogy elkészítse az Ószövetség első könyvének szövegmagyarázatát.

Húsz tudós, húzós kérdések

2014-ben Ferenc pápa kinevezte az első három nő közé, akik valaha a Pápai Biblikus Bizottság szolgálatában álltak. A szónok erről a feladatáról azt mondta: „Ez egy olyan csoport, amely 20 tudósból áll, akik minden évben egyszer találkoznak Rómában. Az egyház működésével kapcsolatos kérdéseket beszélünk meg mindig és ezt hangoljuk össze azzal, amit a Biblia tanít nekünk. Az elmúlt 5 évben a témánk a bibliai antropológia volt, azaz mit tanít a Biblia az emberiségről.”
Többek között olyan témákkal foglalkoztak, hogy milyen az ember, mint teremtmény, milyen az Istenhez fűződő viszonya. Milyen a férfi és nő és a kettejük kapcsolata, milyen a mi viszonyunk a világhoz, az állatokhoz és a teremtett világhoz, milyenek a társadalmi kapcsolatok és így tovább. Healy hozzátette: „A mi szerepünk az volt, hogy összehozzuk és prezentáljuk világosan és érthetően ezeket a kérdéseket a Biblia vonatkozásában.”

Női szerepvállalások

Az interjúban kitértek a nők szerepére a keresztény egyházban. Mary Healy szerint nem halljuk még elégszer a nők hangját a teológiában, a bibliai tanulmányokban és az egyházon belül sem. Az egyetemi docens Szent II. János Pál pápát említette, akinek szerinte nagyon mély rálátása volt a női zsenialitásra. Arról vallott, hogy a nők értik az egyén elsőbbségét és a szeretet elsőbbségét.
Mary Healy hozzátette: „Mi nők másként gondolkodunk a Bibliáról, mint ahogy a férfiak teszik ezt. Kiegészítjük egymást. Például a szentírásnak azokra a részeire gondolok, amelyek a házasságról, családról, gyermekekről szólnak. De nemcsak ezekről gondolkodunk másként, hanem az egész Bibliáról és a teológiáról. A nők intuitívabbak és sokszor olyan összefüggéseket ismernek fel, amelyeket a férfiak nem.”

Az Amerikai Egyesült Államokban a nők szerepe megnőtt az egyházon belül, fontos és kiemelt feladatokat kapnak. Ferenc pápa is jelölt ki számos tisztségre nőket a Vatikánban is. Mary Healy hozzátette: „Sokkal több nőre lenne szükség azért is, hogy az egyházon belüli szexuális bántalmazásokra választ adjanak. Véleményem szerint a nőknek ösztönösen nagyobb érzékük van felismerni a szexuális bántalmazásban rejlő borzalmat és nagy igényük is van arra, hogy nagyon határozottan szembeszálljanak vele. Az ilyen esetekben úgy ítélik meg, hogy az áldozatot kell első helyre tenni a helyzet kezelésekor. Összességében azt gondolom, hogy egyre nagyobb szerepe van a nőknek az egyház életében, de még ennél is nagyobb arányban lenne rájuk szükség.”

Adj egy lehetőséget!

Mary Healy egyike azoknak az előadóknak, akiket hallhatunk szeptember 5-12. között a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson. A vasfüggöny lebontásakor 1989-ben hosszabb időt töltött hazánkban. Azóta csupán átutazóban járt Budapesten, de nagyon várja már az őszi találkozást. Addig is azt üzente a magyaroknak: „Jézus szeretne Önökkel találkozni ezen az eucharisztikus kongresszuson. Van egy ajándéka Önök számára: a hála, amely megváltoztatja az életüket. Sokkal többet tudna adni mindannyiunk számára, mint amiről eddig tudtunk. Csak lehetőséget kell adnunk neki. Egy kiváló alkalom erre az, hogy eljöjjenek az eucharisztikus kongresszusra. Szeretném, ha az Úr megérintené a szívüket, ha megmutatná a csodálatos tervét az életükkel kapcsolatban.”

A beszélgetést teljes egészében itt hallgathatod meg!

Forrás: Kossuth Rádió

Fotó: NEK